Cégvilág

Nem megoldás a jegyárcsökkentés

Miközben a MÁV minden egyes pótdíjazásból származó forintért megküzd az utasaival, a BKK Zrt. gond nélkül behajtja a neki járó pénzeket azon adatok szerint, amelyeket a társaságok megosztottak a Világgazdasággal.

A MÁV-Start Zrt. jegyvizsgálói az idei harmadik negyedévig 238,5 millió forint bírságot szabtak ki, ebből az utasok eddig 71,8 millió forintot fizettek meg. A fővárosi BKK-nak évek óta nőnek a bérlet- és jegyeladásból származó bevételei, de még így is szép számmal vannak bliccelő utasai. A vállalat az idei első kilenc hónapban 151 ezer alkalommal szabott ki pótdíjat az utazási feltételek megszegése miatt, ebből 1,954 milliárd forintot tudott behajtani – közölte a BKK a Világgazdasággal.

A MÁV viszont arról tájékoztatott, hogy – egy korábbi, célzott kimutatás szerint – a tíz legtöbbet bliccelő mindegyikét több mint kétszázszor büntette meg a vasúttársaság, és olyan is van, akit majdnem hatszázszor. A legnagyobb tartozást felhalmozó utastól 9,5 millió forintot követel a MÁV. A társaság azt tekinti bliccelőnek, aki jegy nélküli felszállás esetén a jegyvizsgálótól sem vásárol menetjegyet, illetve jogosulatlanul vesz igénybe kedvezményt. Az előbbi kör nagyságáról nincs adat, az utóbbi esetre tavaly 37 ezerszer volt példa. A vasúttársaság kiemelte: ez az adat csak azokra az utasokra vonatkozik, akiknél szabálytalanságra derül fény a jegyvizsgálatkor.

A fővárosi közlekedési vállalatnak nincs külön nyilvántartása a jelentős pótdíjat felhalmozó utasokról, de tapasztalatai szerint a bliccelők többsége évente egy-két alkalommal utazik jegy nélkül. Sokan vannak viszont, akikre havonta többször is kirónak pótdíjat, ők akár milliós tartozást is felhalmozhatnak. A vállalat nyilvántartása szerint az elmúlt két évben több olyan utas volt, aki 120-nál több pótdíj rendezésével adós.

A bliccelőkre kiszabható pótdíj mindkét közlekedési társaságnál nyolcezer forint, amit harminc napon belül kell megtéríteni. Ha ez nem történik meg, az összeg késedelmi és eljárási díjjal emelkedik. Arra nem tudtak egyértelmű választ adni a közlekedési társaságok, hogy a bliccelők miért nem vesznek jegyet vagy bérletet, de kijelentették, hogy a notórius bliccelőknek vélhetően mindegy, mennyibe kerül a jegy, hiszen ők a tapasztalatok szerint a kedvezményes árat sem hajlandók megfizetni. Ezért ezen a problémán egy esetleges jegyárcsökkentés sem segítene.

A két társaság utasainak együttes száma tavaly elérte az 1,6 milliárdot a lapunkhoz eljuttatott adatok szerint. Ebből mintegy 1,5 milliárdan a fővárosban utaztak, míg a MÁV-Start belföldi és nemzetközi vonatain 142 millióan.

Ezek is érdekelhetik