Cégvilág

A Lockheed Martin dominál a fegyverpiacon

Amerikai hadiipari cégek adták a tavalyi globális fegyverkereskedelem több mint felét – állapította meg éves jelentésében a SIPRI. Az Egyesült Államok listavezetőként 246 milliárd dollárért értékesített fegyvereket.

A száz legnagyobb fegyvergyártó cég összesen 420 milliárd dollár (126 ezermilliárd forint) értékben adott el fegyvereket és védelmi szolgáltatásokat tavaly, ami 4,6 százalékos növekedés 2017-hez mérten – derül ki a svéd parlament által 1966-ban alapított Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) beszámolójából. A jelentés szerint 2002 óta 47 százalékkal bővült a globális fegyverkereskedelem.

Negyvenhárom céggel az Egyesült Államok vezeti a listát: a fegyvereladások 59 százalékát bonyolították le tavaly 246 milliárd dollár értékben, ez 7,2 százalékkal haladta meg a 2017-es forgalmat.

Ezen cégek között szerepel a világ legnagyobb fegyvergyártó vállalata, a Lockheed Martin, amely 11 százalékos részesedéssel, 47,2 milliárd dollárnyi eladással áll az élen. A SIPRI szerint a növekedési trend okát az amerikai védelmi beszerzésekben kell keresni.

Fotó: Alessandro Di Ciommo/NurPhoto

A nagyobb amerikai vállalatok egyesülnek, hogy képesek legyenek az új generációs fegyverrendszerek előállítására, és előnyösebb helyzetbe kerüljenek az Egyesült Államok kormányzati megrendeléseinek elnyerésére

– mondta Aude Fleurant, a SIPRI fegyverkezéssel és katonai kiadásokkal kapcsolatos programokért felelős vezetője.

A ranglistán található tíz orosz cég mindössze 8,6 százalékkal részesedett a globális fegyvereladásokból, ami 2017-hez képest kicsi csökkenés. A korszerű Sz–400-as légvédelmi rendszereket is gyártó, moszkvai székhelyű Almaz-Antey vállalat a kilencedik helyet foglalja el a százas listán. A cég tavaly 9,6 milliárd dollárért adott el fegyvereket. A listán szereplő huszonhét európai vállalat összesen 102 milliárd dollárért értékesített haditechnikát 2018-ban. Ezek közül továbbra is a brit székhelyű cégek – köztük a BAE Systems – emelkednek ki 35,1 milliárd dolláros fegyvereladással, ami viszont 5 százalékos csökkenés 2017-hez képest. A beszámoló szerint ez javarészt a brit fegyverzetbeszerzési programok halasztásaira vezethető vissza.

A listán feltüntetett hat francia cég – köztük a harci repülőgépeket gyártó Dassault – összesen 23,2 milliárd dollárért adott el fegyvereket.

Kína nélkül

Csakúgy, mint a korábbi években, a 2018-as listára sem kerültek fel kínai hadiipari vállalatok, ennek okaként a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet az információhiányt jelölte meg.

 

SIPRI fegyveripar
Kapcsolódó cikkek