Cégvilág

Újratervezte portfólióját az Opus

Az Opus Global a megújulókra, az energiakereskedelemre és az elosztásra összpontosít – mondta a Világgazdaságnak Gál Miklós, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója, miután a társaság bejelentette, hogy eladta az általa, valamint a STATUS Energy Magántőkealap által közvetetten tulajdonolt Mátrai Erőmű Zrt. közel 73 százalékát az MVM Zrt.-nek. A befektetési holding az energetikában sem maradna az országhatárokon belül, Kelet-Európában és a Balkánon is lát lehetőséget a terjeszkedésre.

A Mátrai Erőmű egy évvel ezelőtti megvásárlásától mennyi idő telt el addig, hogy az Opus úgy döntött, kiszáll a cégből?

Módosítottunk a stratégiánkon. Ismert, hogy az év során a és az elosztás terén is új lehetőségeink nyíltak, úgy döntöttünk, inkább ezekbe csoportosítjuk át a tőkénket. A termelés oldalán a megújulókra fókuszálunk. Az energiaszektor nagyon finanszírozásigényes, és erősen szabályozott. Viszont éppen a szabályozottsága biztosíthat stabil lábat egy olyan tőzsdei befektetési holdingnak, mint az Opus Global, hiszen a profit is egzakt módon számíthatóbb ez által.

Az MVM megörökli azokat az új környezetvédelmi költségeket is, amelyek a víztározóban kimutatott szennyezés, és az épületekben észlelt gázok miatt jelentkeznek?

A katasztrófavédelem egyetlenegyszer és egyetlenegy helyen, az egyik szivattyúháznál mutatott ki kimagasló értéket. De még ekkor sem volt a lakosság és az erőmű egyetlen dolgozója sem veszélyben, ahogy ezelőtt és ezután sem, mert időben gondoskodott a cég felelős vezetése minden szükséges óvintézkedésről, vizsgálatról, tájékoztatásról. Az üzletrész eladása előtt kitisztították az érintett, Őzse-völgyi tározót, kezelték a vizét és megsemmisíttették az iszapot. Rendezve vannak az ezzel járó költségek, az államot ez nem terheli.

Egy feltételezés szerint az erőmű ipari parkjában működő Viresol Kft. szennyezte a vizet.

A gázképződés okáról kizárólag a hatósági vizsgálatok eredményének ismeretében lehet pontos véleményt alkotni. A legmodernebb, vegyszermentes technológiájú Viresol nemzetközi szakmai megítélése kiváló. Úgy vélem, az ellene indult sorozatos támadások pedig nemcsak ezeket az eredményeket, ennek a hazánkban unikális élelmiszeripari feldolgozó üzemnek a zavartalan működését áshatják alá, hanem ronthatják a partnerkapcsolatait és az itt dolgozók, a térségben élők lehetőségeit is. A létesítményt azért telepítették kimondottan az akkor még német tulajdonban működő Mátrai Erőmű mellé, és nem a sok szempontból kedvezőbb Alföldre, mert ebben az ipari parkban az energiaellátás révén kedvezők a feltételek.

Így viszont majd az MVM-től kell bérelnie a Viresolnak a telephelyet, és tőle vennie az áramot is.

Igen, de ezzel csak az a korábbi szerződéses kapcsolat él tovább, amely már akkor megszületett, mielőtt megvásároltuk az erőműtársaságot.

Gál Miklós
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Összességében nehéz volt megállapodni az MVM-mel az erőműtársaság eladásáról?

Az MVM-mel régóta együttműködünk, hiszen közösen képviseltetjük magunkat az igazgatóságban. Az MVM nem egy számára ismeretlen üzemet, hanem végső soron egy közel 73 százalékos üzletrészt vásárolt a meglévő, 26 százalékos hányada mellé. Természetesen az MVM felkért egy nemzetközi auditort a Mátrai Erőmű Zrt. értékelésére.

Más vevőjelölt egyébként nem volt?

Az érdeklődés megjelent külföldről is, de végül a tárgyalásokat nem velük folytattuk le.

Nemrég bejelentette a kiszállást az Opus a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ből is.

A nem a négy stratégiai üzletágunkba tartozó részesedéseinket optimalizáljuk. Ide soroltuk például az Appeninn-t és a CIG Pannóniát is. Összességében főszabály szerint 10 százalék alá szorítanánk az ilyen résztulajdonokat, persze lehetnek olyan üzleti megfontolások, amelyek ezt a fő irányvonalat fölülírhatják, természetesen elsősorban a profittermelő képesség oldalát tekintve. Arra törekszünk, hogy eredményességünket és megítélésünket ne befolyásolják más tőzsdei cégek. Fontos, hogy anyacégi szinten nyereséggel tudjunk itt is kilépni.

Milyen lesz az Opus új energiaportfóliója?

Összességében a Mátrai Erőmű többségi üzletrészének eladása után is nagy jövőt látunk az energiában, az árbevétel szempontjából még növekedésre is számítunk. Ugyanakkor nagy beruházások előtt állunk. Energiakereskedő társaság fejlesztésén vagy vásárlásán is dolgozunk. Egy másik lépésünk már ismert, mi vásárolhatjuk meg az MVM-E.ON ügylet során a Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-t, a Titászt. Ennek köszönhetően ügyfélszolgálati, irányítási, adminisztrációs és sok más területen is kihasználhatunk szinergiákat. Ám nem szeretnénk az ország határain belül maradni, a régióban elsősorban Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, Horvátországban, esetleg Szlovákiában terjeszkednénk. Ha e térségben találkoznunk olyan pályázattal, amelyen a portfóliónkba illő eszközöket hirdetnek meg, szeretnénk rajta indulni.

Miből áll majd a megcélzott, megújuló erőműpark?

A két nagyobb, az Opushoz közvetetten tartozó naperőmű mellett dolgozunk a hálózati nagyfogyasztókat kiszolgáló kisebb erőművek telepítésének lehetőségein és vizsgáljuk a geotermiát is, ahol egyaránt szó lehet saját beruházásról vagy már létező projekt megvásárlásáról. Arra készülünk továbbá, hogy a tiszapüspökiben működő izocukorgyárunk energia-, elsősorban hőellátását egy biomassza erőművel oldjuk meg. Az ehhez szükséges eszközöket már beszereztük.

Eladja a Mátrai Erőművet az Opus Global

Adásvételi megállapodást írt alá az Opus Global Nyrt. és a STATUS Energy Magántőkealap kezelője az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt. a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékos tulajdonrésze eladásáról az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel (MVM) – közölte hétfő délelőtt a társaság.

 

Opus Global Gál Miklós
Kapcsolódó cikkek