Cégvilág

Csúcson a hazai üzemanyagpiac

Abszolút rekordot döntött tavaly a mintegy hatmillió tonnányi magyarországi üzemanyag-felhasználás az előzetes adatok szerint, a mennyiség mintegy kétharmadát a Magyar Ásványolaj Szövetség tagjai értékesítették. A bővülés folytatódhat.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatai 3,9 milliárd liter üzemanyagot értékesítettek 2019-ben, 5,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ez abszolút rekord a MÁSZ nyilvántartása szerint, bár kissé torzítja a korábbi évek adataival való összevetést, hogy az évek során a társaságok értékesítése mellett az is változott, mely cégek tartoznak a szövetséghez.

Mindazonáltal összességében a nagy márkákhoz tartozó üzemanyag-kiskereskedők – vagy az úgynevezett színes kutak üzemeltetői – léptek be a MÁSZ-ba, és e cégek töltőállomásain fogy el a gázolaj kétharmada, a benzin háromnegyede. A MÁSZ adataiból jól lehet következtetni az országos tendenciákra is, ezt igazolja, hogy időarányosan jórészt egybeesnek a szövetség és a statisztikái.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az eddigi adatok szerint az országos üzemanyag-felhasználás meghaladhatja a hatmillió tonnát a tavalyi 5,5-5,6 millió után. A mélypont egyébként 2008-ban volt, 4,5 millió tonnával

– mutatott rá a Világgazdaság érdeklődésére a szövetség főtitkára, Grád Ottó. Szerinte a bővülés idei folytatódása két dolgon múlik: a gazdasági növekedésen és az árakon. Az előbbi kapcsán fontosak a nemzetközi hatások, például a hazait erősen befolyásoló uniós, kiemelten a német gazdaság alakulása, az utóbbival összefüggésben pedig az olaj árát módosító piaci események, politikai konfliktusok. Összességében azonban a szakember arra számít, hogy a 2020-ban eladott mennyiség aligha lesz kevesebb a tavalyinál, de a százalékban megadott bővülés az évről évre növekvő bázis miatt mérsékeltebb lesz.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

mász Magyar Ásványolaj Szövetség
Kapcsolódó cikkek