Cégvilág

Jövőre átadhatják az Északi Áramlat 2 gázvezetéket

A politikai csaták és a kihívások ellenére is eltökélt az ügyben az OMV vezérigazgatója.

Minden tőle telhetőt megtesz az OMV vezérigazgatója azért, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezeték 2021-ben megépüljön – idézte a társaság első számú vezetőjét a múlt hét végén a Handelsblatt internetes felülete. A lap emlékeztet, hogy már idén Vlagyimir Putyin orosz elnök is hasonló nyilatkozatot tett.

Reményeim szerint az év végén vagy legkésőbb 2021 első negyedévében befejeződik a kivitelés és üzembehelyezhető lesz a gázvezeték

– mondta Moszkvában az orosz államfő. A tudósítások szerint az orosz elnök elismerte, hogy az építkezésben részt vevő cégek ellen bevezetett amerikai büntetőintézkedések miatt a megvalósítás több hónapos késedelmet szenvedett.

Illusztráció – Fotó: Stringer / Sputnik / AFP

Az Északi-tenger fenekén 1200 kilométer hosszan futó vezeték Oroszország irányából juttat majd földgázt Európába németországi fogadóállomáson keresztül. A kezdeményezésben az orosz Gazprom vezetésével a Wintershall és az Uniper német cégek mellett a holland-brit Shell, az osztrák OMV és a francia Engie vesz részt.

A projekt korábban közölt tervezett kivitelezési költsége 9,5 milliárd euró.

A vezetéknek köszönhetően évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékpár társul a már meglévő Északi Áramlat gázvezetékhez. Mindez azt is jelenti, hogy Oroszország Ukrajna kihagyásával juttatná a kontinensre az ideérkező gáz mennyiségének 80 százalékát. Lengyel és ukrán részről éppen ezért érkeztek a kemény kritikák, mondván: a vezeték gyengítené az eddigi alternatív útvonalak és a tranzitországok stratégiai súlyát.

A projektnek pedig eredetileg tavaly kellett volna elkészülnie, sőt a politikai csatározás miatt korábban le is állt az építkezés. A kezdeményezésben jelentős részt vállaló OMV vezetője, Seele szerint az amerikaiak célja az olcsónak tartott orosz gáz Európába jutásának megakadályozása.

A drága amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) Európába irányuló exportjáról szól a küzdelmük

– fogalmazott Rainer Seele.

ÖMV átadás Északi áramlat
Kapcsolódó cikkek