Cégvilág

Van még teendő az atomerőmű körül

Új határidőket kapott a Paksi Atomerőmű Zrt. annak a néhány „fukusimai” biztonságnövelő feladatnak az elvégzésére, amelyet még nem hajtott végre az ötvenegyből.

Még öt olyan biztonságnövelő intézkedéssel adós a Paksi Atomerőmű Zrt., amelyet a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset utáni célzott biztonsági felülvizsgálat (stresszteszt) ta­pasztalatai alapján rendelt el számára az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), és amelynek az eredeti határideje 2018 decemberében járt le. A társaság 2013-ban ötvenegy ilyen feladatot kapott, ezek egy részével határidő előtt végzett, a csúszásait jellemzően külső körülmények okozták.

Az OAH napokban közzétett jelentése szerint a késlekedés miatti többletkockázat elviselhető mértékű, a már elvégzett feladatoknak köszönhetően pedig

összességében nőttek az atomerőmű biztonsági tartalékai, és a létesítmény felkészült a nagyon kis valószínűségű extrém helyzetek kezelésére is.

Fotó: Földi D. Attila / VG

A hivatal a hátralévő hat feladatból kettőt összevont, és új határidőket rendelt melléjük: négy esetben 2021. december 31-ét, egynél pedig 2022. december 31-ét.

Elsőként a társaságnak meg kell erősítenie a tűzoltólaktanya épületét. Eredetileg új objektumot akartak építeni, de két közbeszerzés is sikertelen lett.

Másodikként rendelkeznie kell olyan dízelgenerátorokkal, amelyek külső vészhelyzetek (földrengés, extrém időjárás, elárasztás stb.) közepette is működnek, az üzemeltetésük független az atomerőműtől, amelyet akkor is elláthatnak árammal, ha az összes blokk egyszerre érintett valamilyen balesetben. A munkára korábban kiválasztott gyártó azonban profiltisztításra hivatkozva jelezte, hogy nem akar szállítani, és bár a Roszatom segítségével mégis vállalta két berendezés telepítését, szerződésmódosítást kért, és abban olyan műszaki feltételeket szabott, amelyek ellehetetlenítették volna a projektet.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

Paks biztonság előírások atomerőmű OAH
Kapcsolódó cikkek