Cégvilág

Fogyatkozóban a beépíthető tetőterek

Megélénkült a beépíthető tetőterek iránti érdeklődés az építési szabályok egyszerűsítése nyomán, a kínálat azonban szerény a legkeresettebb városrészekben.

Üres, kihasználatlan padlástérből nincs hiány Budapesten, olyan tetőtér azonban kevés van, amelynek beépítése kellő haszonnal kecsegtet. Az ingatlanközvetítő hálózatok válaszaiból kitűnik, hogy a tavaly liberalizált beépítési előírások nyomán felpezsdült a piac, és a fejlesztések elől elhárult az akadályok egy része, de a kínálat szerény. Az agglomeráció hetvenes-nyolcvanas években emelt házaiban tömegesen épülhetnének be a kihasználatlan padlásterek, ám ott nem lehet bővítésre igénybe venni a CSOK-ot. A megfizethetetlen fővárosi lakásárak miatt együtt lakni kényszerülő generációknak ezért olcsóbb az önerős építkezés helyett másik ingatlant vásárolni helyben – mondja Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője. Szerinte az agglomerációs települések terjeszkedését egy ilyen típusú támogatási formával is kordában lehetne tartani, az elöregedő épületállomány felújítására ösztönözve a tulajdonosokat.

A beépíthető tetőterek iránti beruházói kereslet Budapesten csak egyes városrészekben erőteljes. A döntéshozók szándéka az építési szabályok egyszerűsítésével többek között a régi lakóházak felújításának segítése, erre a tetőterek eladásából származó bevételből adódik lehetőség. A pesti Belvárosban és Bel-Budán már csak elvétve akad egy-egy eladó tetőtér, noha a fejlesztők elsősorban ott és legfeljebb a VI., VII. VIII. kerület egyes részein, valamint a IX., XI., XIII., és XIV. kerületben keresik őket. Ott, ahol új lakásokat is megéri építeni, vagy megérné, ha lenne telek.

A tetőtér-beépítés nehéz műfaj, hiszen a lakóház normál működését biztosítva kell építkezni. De megéri, mert a végtermék jó áron értékesíthető. A prémiumlokációkban, például az Andrássy úton is bőven egymillió forint feletti négyzetméteráron kelnek el ezek a jellemzően 80-120 négyzetméteres lakások – mondja Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Hozzáteszi: a szűken vett Belvárosban 1,3–1,4 milliós négyzetméterár az átlagos kínálati sáv. Különbség a hagyományos újlakás-építéshez képest, hogy tetőtéri ingatlant nem vesznek meg tervezőasztalról. A sok útvesztő miatt a vevők látni akarják, hogy biztosra mehetnek, egy bizonyos készültségi fok alatt nem is szerződnek.

Az általában negyedik vagy ötödik emeleti tetőtéri lakásokat sok esetben fiatalok választják, elvégre nem minden házban áll rendelkezésre lift, vagy ha van is, a tetőtér-beépítéshez nem bővítik – vélik az Otthon Centrumnál. A kelendő és divatos tetőtéri, valamint penthouse lakásokkal ellentétben a használtlakás-piacon nem feltétlenül előny, ha az ingatlan a legfelső szinten van. Az elöregedett házakban gyakori a meghibásodás, anyagfáradás vagy egy vihar miatt elmozdult tetőcserép okozta beázás, de egy eltömődött ereszcsatorna is súlyos kellemetlenség. Sokszor a halaszthatatlanná vált, sok millió forintos tetőfelújítás szól a tetőtér eladása mellett.

Hasznosításra négyzetméterenként

100

ezer forinttól kínálnak padlástereket

lakáspiac tetőtér
Ezek is érdekelhetik