Cégvilág

Kifehéredhet a magánegészségügy

A magánegészségügy piaca Magyarországon 4-5 százalékos növekedés mellett évek óta töretlenül bővül.

Könnyebb lesz megbízható magánrendelőt találni, mert a privát szolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület betegközpontú honlapot indít – jelentette be Leitner György, a szervezet elnöke. Emlékeztetett, hogy már léteznek gyűjtőoldalak, ahol orvosokat, rendelőket ajánlanak, de a minőséggel kapcsolatban ezek nem nyújtanak garanciát.

A Primus-tagoknál az elmúlt években 440 ezer orvos-beteg találkozó történt, csaknem 5 millió diagnosztikai vizsgálatot végeztek, és 4,5 milliárd forint adót fizettek be az államkasszába, miközben csaknem 3300 szakembernek adnak munkát.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Tavaly további négy új szolgáltatóval bővült a hálózat, így már kilenc tagvállalat szerezte meg azt a minősített szolgáltatói védjegyet, amelyet két évvel ezelőtt hoztak létre. Leitner György kiemelte, hogy

a magánegészségügy piaca Magyarországon 4-5 százalékos növekedés mellett évek óta töretlenül bővül, a háztartások a becslések szerint ezermilliárd forintot költenek egészségügyre.

A magánszolgáltatók ebből 300 milliárd forintnyi forgalmat generálnak, amelynek a harmada a szürkezónában jelenik meg.

Az, hogy a magánegészségügyi szolgáltatóknak is csatlakozniuk kell az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez (EESZT), a szektor további kifehéredéséhez, transzparenciához vezethet

– mondta Bazsó Péter, a Duna Medical Center főigazgatója a Világgazdaságnak. Kifejtette, hogy az EESZT egy olyan lehetőség, amely muníciót ad az egészségügyi szolgáltatóknak ahhoz, hogy releváns adatokkal dolgozzanak, és feleslegesen ne végezzenek el vizsgálatokat.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

Bazsó Péter Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete EESZT leitner györgy
Kapcsolódó cikkek