Cégvilág

A Volvo kínai tulajdonosa lehet Elon Musk kihívója

Li azt állítja, hogy a műholdjai nagy előrelépést jelentenek majd az önvezető járműiparban és pontos navigációs rendszert tesz lehetővé.

A Volvo Cars kínai tulajdonosa bejelentette, hogy a cég lesz az ország első magánvállalata, amelyik szatelliteket gyárt. Ezzel a milliárdos Li Sufu után lép az űrbe – közölte a Bloomberg.

Li cégcsoportja, a Zhejiang Geely Holding Group megkezdte egy gyártási és tesztelési központ építését Kína keleti, Csöcsiang tartományában, Taizhou városban.

A tartomány fővárosában, Hangcsouban székelő Geely csoport alacsonypályán keringő szatellitek felbocsátását tervezi az év végétől.

Fotó: AFP

Li azt állítja, hogy a műholdjai nagy előrelépést jelentenek majd az önvezető járműiparban és pontos – méter helyett centiméter pontosságú – navigációs rendszert tesz lehetővé.

A lépés tükrözi az autóipar egyik legnagyobb bevételű iparmágnásának egyre növekvő ambícióit. A Geely nemrégiben a Volvo mellett felvásárolta a Lotus Cars-t és a Daimler AG legfőbb részvényese is lett egyben.

A Geely feladata a változás kezdeményezése, az innováció és a fejlődés. Új szinergiákat kell találnia online és offline egyaránt és együtt kell működnie partnereivel világszerte, hogy globális technológiai vezetővé váljon

– mondta Li.

Li birodalmát az autóiparon túl, új piacokra is kiterjeszti. A Geely 55 millió dollár értékben fektetett a VoloCity légitaxi startup cégbe, hogy a légi szolgáltatás a következő három évben kereskedelmileg jelentős szereplővé váljon.

2018-ban pedig megállapodott az állami tulajdonban lévő vállalatával (China Aerospace Science and Industry Corp.) a szuperszonikus vonatok építéséről saját fejlesztésű alkalmazott technológia felhasználásával.

Lotus Cars Volvo VoloCity Li Sufu Daimler Geely
Kapcsolódó cikkek