Cégvilág

Az új határkeresztező prioritást élvez

Jövő októberre képessé válik a hazai gázrendszer évi hatmilliárd köbméter gáz fogadására Szerbia felől – erről is beszélt Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója a lapunknak adott interjúban.

Hogyan érintik a földgázszállítást a járvány miatt módosult működési körülmények?

A magyarországi földgázszál­lítás folyamatos és stabil, a rendkívüli helyzet közepette is a megszokott módon zajlik. A rendszerhasználók, a csatlakozó hazai és külföldi rendszer-üzemeltető partnerek, a külföldi szállítók, a hazai termelők, a tárolók és az elosztók is zavartalan működésre számíthatnak az FGSZ részéről.

A mostani állapot szerint mi valósul meg az FGSZ idei fejlesztési terveiből?

Jelenleg nincs olyan folyamatban lévő beruházásunk, amelynél a járvány miatt csúszással kellene számolni. Természetesen a munkavállalóink, illetve a partnereink védelme érdekében kellő megfontoltsággal vizsgáljuk, hogy a pandémiás időszakra tekintettel mely kivitelezések megkezdése indokolt. Az idénre jóváhagyott fejlesztési terveken eddig nem módosítottunk, a már beindult projektek időarányos teljesítése rendben zajlik. Minden tervezett beruházásnál egyedileg vizsgáljuk, hogy a kivitelezésének ütemezésére milyen hatással lehet maga a járvány, illetve annak gazdasági kivetülése. Az üzleti döntéseket minden esetben ennek a gondos mérlegelésnek a mentén hozzuk meg. Emellett a kivitelezőkkel és a beszállítókkal folyamatos a kapcsolattartás és a helyzetelemzés.

Nem sérült az FGSZ pénzügyi stabilitása a vírus miatt kialakult helyzetben?

Az FGSZ pénzügyi és likviditási helyzete stabil, működésének a rövid és hosszú távú finanszírozása megoldott. Társaságunk jelenleg is határidőre tesz eleget fizetési kötelezettségeinek, beleértve a szállítók folyamatos kifizetését, a munkabérek átutalását, illetve a központi költségvetés felé fennálló jelentős adófizetési kötelezettségek teljesítését.

Csökkent a szállítandó gáz mennyisége, amióta sok ipari termelés leállt?

Eddig nem, és bár vannak kisebb-nagyobb kilengések, a hazai fogyasztás összességében megmaradt a korábbi évek hasonló időszakában tapasztalt, hasonló időjárási viszonyoknak megfelelő, szokásos tartományban.

Hol tart a romániai határkeresztező beruházás második fejlesztési szakaszának kapacitásaukciója?

A projekt (ROHU) kapcsán érezhető termelői és kereskedői oldali elbizonytalanodás továbbra is fennáll a fekete-tengeri gázvagyon kitermeléséről szóló, évek óta húzódó végleges beruházási döntéssel kapcsolatban, amelyet a jelenlegi járványügyi helyzet és az Európa-szerte jellemzően alacsony gázárak alighanem tovább nehezítenek. A piaci szereplők nem mernek és nem tudnak ilyen piaci körülmények között hosszú távú döntéseket hozni, és ez jelentős hatással van a ROHU-projekt második fejlesztési szakaszának megvalósítására is.

Mikorra várható a szerbiai határkeresztező kapacitás aukciója? Megfelelő érdeklődés mellett

– a vírushelyzettől függően – mikor indul az importhoz szükséges infrastruktúra tervezése és kivitelezése?

Az FGSZ elkötelezett a szerb–magyar határkeresztező mihamarabbi fejlesztése mellett. Ezzel összefüggésben fontos megemlíteni, hogy ez a kiemelt jelentőségű projekt számos technikai egyeztetést igényel mind szerb partnereinkkel, mind a további csatlakozó szomszédos szállításirendszer-üzemeltetőkkel a potenciális regionális tranzitútvonalak előtt álló egyes korlátok lebontása, illetve ezeknek az útvonalaknak az átjárhatósága érdekében. Ezt a bonyolult, többszereplős tárgyalási folyamatot kezdte hátráltatni a kialakult járványügyi helyzet. Annak érdekében, hogy az új határkeresztező fejlesztése ne szenvedjen további késedelmet, és hogy ez a szállítási útvonal a következő gázév kezdetétől – 2021. október elsejétől – mindenképpen rendelkezésre álljon, az energiahivatal a határozataiban úgy döntött, hogy vállalatunknak egy feltétel nélkül megvalósítandó, évi hatmilliárd köbméter kapacitású infrastruktúra-fejlesztési beruházásra kell javaslatot előterjesztenie, majd a beruházást megvalósítania. Vállalatunk – a MEKH idevonatkozó határozatait megelőlegezve – a beruházás részletes kiviteli tervezési és előkészületi fázisát már az idén januárban, saját előfinanszírozásban megkezdte. A kialakult járványhelyzet okozta nehézségek ellenére is úgy látjuk, hogy az említett kapacitású infrastruktúra kivitelezése 2021. október 1-jéig megvalósítható. Pillanatnyilag nem látunk olyan akadályt, amely veszélyeztetné ezt a határidőt. A déli betáplálási pont kapacitásának további bővítése egy későbbi aukció eredményétől függ, amelyre

– ugyancsak a határozatban előírt határidőre és módon – javaslatot teszünk.

Milyen rendkívüli vállalati intézkedéseket kellett bevezetni az FGSZ-nél a járványhelyzet miatt?

Más vállalatokhoz hasonlóan az FGSZ is megtette a szükséges lépéseket a hazai földgázellátás és a tranzitszállítások zavartalanságának fenntartása érdekében. Március 12-én életbe léptettük a pandémiás tervet, kríziskezelő csoportunk az aktuális helyzetre szabva teszi meg a szükséges biztonsági intézkedéseket az FGSZ munkavállalóinak és partnereinek védelme, valamint a földgázszállítás biztosítása érdekében. Munkavállalóink közel fele már március közepétől távmunkában látja el a feladatokat, de a földgázszállító rendszer irányításához, üzemeltetéséhez személyes jelenlétre is szükség van. Ezekben a munkakörökben kiemelt figyelmet fordítunk a higiéniai előírások, a személyes távolságtartás betartására, és munkaszervezési intézkedésekkel, valamint védőeszközökkel biztosítjuk a rendkívüli körülmények közötti munkavégzéshez szükséges feltételeket. A műszakok, munkacsoportok létszámát és a munkaidő-beosztást is úgy alakítjuk, hogy minél inkább csökkentsük a személyes érintkezések számát. Karbantartóink például párokba rendeződve végzik a feladataikat, a napi munkavégzéshez szükséges anyagokat, eszközöket pedig előre kikészítik nekik. Így reggel, munkakezdéskor nem kell találkozniuk más kollégákkal.

Hogy reagáltak a helyzetre az alkalmazottak?

Munkatársaink hazánk energiaellátásában kulcsszerepet játszanak, ami hatalmas felelősség, ezt ők pontosan tudják és átérzik, évtizedek óta így szocializálódtak. Fegyelmezetten betartják a védekezés érdekében hozott előírásokat, és elkötelezetten végzik a munkájukat ebben a rendkívüli helyzetben is. A hozzáállásuk példaértékű.

Van a vállalatnak elég védőfelszerelése?

Munkatársaink védelme és az ahhoz szükséges eszközök biztosítottak, megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak a kéz- és felületfertőtlenítő szerek, amelyek április elejétől Mol Hygi-termékek. Egyes maszktípusokból még a munkatársaink családtagjainak is juttattunk.

A társaság

6

milliárd köbméternyi

új kapacitást létesít

FGSZ Földgázszálító Zrt Ferencz I. Szabolcs interjú
Ezek is érdekelhetik