Cégvilág

A dél-koreaiak a memóriáramkör-gyártás bajnokai

Csökkent a memóriaáramkörök világpiaci forgalma az első negyedévben, a két vezető vállalat egyaránt dél-koreai székhelyű.

A memóriáaramkörök csökkenő világpiaci forgalma közepette megőrizte piacvezető szerepét az első negyedévben a dél-koreai Samsung Electronics Co. a TrendForce piackutató vállalat szerint.

A memóriaáramkörök világpiacán a beszállítói láncban a járványvédelmi korlátozások miatt bekövetkezett fennakadások forgalomcsökkenést, de ezzel együtt áremelkedést idéztek elő a TrendForce elemzése szerint. Mivel azonban a nagy piacvezető cégek egyike sem hajtott végre változtatást termelési kapacitásában, csak beruházásait fogta vissza, piaci részesedésük eloszlása a második negyedévben sem fog lényegesen módosulni. Bevételük viszont a második negyedévben akár 20 százalékkal is növekedhet az memóriaáramkörök egységárának emelkedésének köszönhetően.

A DRAM memóriaáramkörök globális piacán az első negyedévben az előző negyedévhez képest 4,6 százalékkal 14,8 milliárd dollárra csökkent a forgalom a TrendForce nyilvántartása szerint.

Fotó: AFP

A dél-koreai Samsung Electronics Co. megőrizte piacvezető szerepét 44,1 százalékos, az előző negyedévinél 0,6 százalékponttal magasabb piaci részesedés mellett.

A Samsung forgalma a piaci átlagnál kiesebb mértékben 3,3 százalékkal csökkent, 6,5 milliárd dollárra.

A második legnagyobb piaci szereplő, a szintén dél-koreai SK hynix Inc. az előző negyedévinél 0,1 százalékponttal kisebb, 29,3 százalékos piaci részesedésre tett szert az idei első negyedévben, miközben forgalma 4,3 százalékkal 4,3 milliárd dollárra csökkent.

A nemzetközi DRAM piac harmadik legnagyobb szereplője az amerikai Micron Technology Inc. az első negyedévben 3 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, 11,1 százalékkal alacsonyabban az előző negyedévinél, ami 20,8 százalékos piaci részesedést biztosított számára, 1,5 százalékponttal kisebbet a 2019 negyedik negyedévinél.

USA Samsung memóriaáramkör Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek