Cégvilág

Egyre több üzlethelyiség áll üresen

Duplájára nőhet az üres üzlethelyiségek száma Budapesten, mivel a sokhetes kényszerpihenő alatt kérdésessé vált számos bezárt üzlet újranyitása.

Duplájára nőhet az üres üzlethelyiségek száma Budapesten, mivel a sokhetes kényszerpihenő alatt kérdésessé vált számos bezárt üzlet újranyitása, ráadásul meredeken zuhan a kiadó üzlethelyiséget keresők száma

– tájékoztatta a Világgazdaságot Bogdán Szandra, a bevásárlóutca-menedzsmentre alapított kamarai cég, a BUM Kft. Kibérelem.hu nonprofit adatbázisának projektmenedzsere. Budapest tematikus bevásárlóutcáiban a boltok 70 százaléka zárva van, és mint arról a menedzsment napokban közzétett felmérése tanúskodik, a válságkezelő csomagok ellenére is úgy tűnik, többen a elmúltával sem tudnak majd kinyitni.

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A szakértők előrejelzése szerint hamarosan megduplázódik a kiadatlan, üres üzlethelyiségek száma a fővárosban. Ezt támasztja alá a kongó üzletek kiadásának és hasznosításának elősegítésére alakult, említett Kibérelem.hu statisztikája is. A márciusi intézkedések óta a korábbi felére csökkentek a keresések az oldalon, a bérlési hajlandóság pedig szinte a nullára esett. Bogdán Szandra szerint

a vállalkozások kivárnak, mert még nincsenek információk arról, hogy milyen további intézkedéseket vezetnek be.

Nem tudni például, hogy lehet-e majd kedvezménnyel bérelni önkormányzati ingatlanokat, és milyen további engedményekkel, például terasznyitási lehetőséggel igyekeznek esetleg segíteni a vállalkozásoknak.

Mindenesetre a Kibérelem.hu oldal felkészült a veszélyhelyzet utáni nagyobb aktivitásra: naprakész, megbízható demográfiai és piaci adatokat közöl a megüresedett ingatlanok lokális környezetéről. A rendszer a meghirdetett üzlethelyiségek 300, 500 és 800 méteres zónáiban megadja a terület lakosság-, háztartásszámát és teljes vásárlóerejének értékeit.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

üzletelyiségek koronavírus BKIK Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
Kapcsolódó cikkek