Cégvilág

Az edzőtermek is megsínylik a járványt, de már éled a piac

A járványhelyzet miatt bezárt edzőtermek két hete kezdtek újranyitni, de több terem az elmúlt hónapokban is folyamatosan működött.

A járványhelyzet miatt bezárt edzőtermek két hete kezdtek újranyitni, de több terem az elmúlt hónapokban is folyamatosan működött.

A kormány sokáig várt annak a pontosításával, hogy az edzőtermek mint az egészségmegőrzés céljából végzett mozgások helyszínei hogyan tarthatnak nyitva, és csak áprilisban erősítette meg az operatív törzs, hogy milyen egészségügyi óvintézkedések mellett működhetnek. A legtöbbet mégis bezárták az egészségügyi veszély miatt

– mondta a Világgazdaságnak Dechert Áron, a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetségének (Medzosz) elnöke.

Tapasztalatai szerint a budapesti és a megyeszékhelyeken működő nagy termek és hálózatok pénzügyi stabilitását nem zavarta meg visszafordíthatatlanul a járványhelyzet, a kisebb vidéki termekét azonban igen. Az utóbbiak közül többet végleg bezártak, de szerencsére nem ez az általános.

A járványhelyzetből már néhány hetes távlatban is profitálhatnak a testmozgással foglalkozó vállalkozások, mivel az elmúlt hónapokban több fórumon kiemelt figyelmet kapott az egészség és az egészségvédelem.

A szakemberek soha nem látott mértékben kezdtek online edzéseket tartani, és egyre többen kaptak kedvet a részvételhez, akik később új vendégként jelenhetnek meg a termekben.

Fotó: Sipeki Péter

Mivel bevonásukra a lakosság egészsége és a piac szempontjából is nagy szükség lenne, a szövetség már egyeztet egy több száz millió forintos pályázatról, amely az edzőtermeket és a testmozgással foglalkozó vállalkozásokat támogatná az új ügyfelek megszerzésében.

A Magyarországon működő 1500-2000 edzőterem és sportlétesítmény (ebbe beletartoznak a jóga- és a squashklubok is) adatbázisa most készül. Az edzőtermek nagyjából 80 százaléka bérelt, a bérlők többsége meg tudott állapodni a bérbeadóval kedvezményesebb árról a járványhelyzet idejére. A nehéz hetekben főként a munkavállalók szabadságolásával csökkentették a veszteségeket.

Az edzőtermek több mint 90 százalékában a termek saját gépei használhatók, a lízinget azért választják kevesen, mert a gépek ára egy-három év alatt megtérül.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

edzőtermek korlátozások online edzés
Kapcsolódó cikkek