Cégvilág

Az MNB több millióra büntetett meg egy pénzváltót

Az MNB már tavaly figyelmeztette a fogyasztókat és büntetőfeljelentést is tett a Hanifa miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytatott a budapesti székhelyű Hanifa tevékenységének áttekintésére – írja az MNB.

A Hanifa korábban egy szövetkezeti hitelintézet kiemelt közvetítőjeként rendelkezett engedéllyel pénzváltási tevékenységre, ám az azzal kötött megbízási jogviszonya megszűnt. A társaság ennek ellenére az engedélyének megszűnése napjától is folytatta pénzváltási tevékenységét.

Az jegybank megállapította, hogy a társaság vizsgált tevékenysége

kimerítette az üzletszerű pénzváltási tevékenységet, hiszen a HANIFA rendszeresen, nyereség és vagyonszerzési céllal végezte – a nyilvánosság számára hirdetett – pénzváltási tevékenységét.

Fotó: Shutterstock

Az MNB munkatársai a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársaival közös akció keretében a vizsgálat során leplezett próbaügyletkötést hajtottak végre,

helyszíni ellenőrzést tartottak a társaságnál, ahol közel 170 millió forint értékben mintegy harmincféle valutát – többek között a népszerű valuták mellett albán leket, grúz larit, makedón dínárt, maláj ringit és thai bátot – leltek fel.

Mindezek miatt a jegybank a hétfőn közzétett határozatában 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Hanifára, és azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül üzletszerű pénzváltási tevékenységet végezzen.

Az MNB utal rá, hogy a pénzváltásban megjelenő készpénz kiterjedtsége magas szintű kockázatot jelent, mind a terrorizmus finanszírozása, mind a pénzmosás, valamint az utóbbihoz kapcsolódó alapbűncselekmények vonatkozásában. Ezzel összefüggésben az MNB ajánlást tett közzé a hitelintézetek által közvetlenül, valamint kiemelt közvetítő útján végzett pénzváltási tevékenység kapcsán, a nagyösszegű pénzváltások során fennálló, pénzmosással és terrorizmusfinanszírozással kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében.

HANIFA MNB pénzbírság
Kapcsolódó cikkek