Cégvilág

Nagyon gyűlik a föld alatt az olcsó importgáz

A folyó gázévben Magyarországon betárolt földgáz mennyiségének mélypontja alig tért el a két évvel ezelőtti mennyiség maximumától.

Már jóval több, mint ötmilliárd köbméter földgáz gyűlt össze a magyarországi föld alatti gáztárolókban. Az ötmilliárd köbméter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozá­si Hivatal (MEKH) által minden hónap 15-re vonatkozó állapot, de mivel június 15. óta már eltelt két hét, a tartalék is nagyobb a jelzettnél.

A betárolás jelentősége – azon túl, hogy amúgy is most van az ideje – az, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági lassulás nyomán jelentkező keresletcsökkenés kellemesen olcsóvá tette a gázt.

Az, hogy a betárolt bő ötmilliárd köbméter milyen nagy, két dologgal is szemléltethető:

  • egyrészt tavaly ilyenkor csak 3,6 milliárd, két éve pedig 2,7 milliárd köbméter gázra vigyáztak a tárolótársaságok,
  • másrészt pedig, hogy a 2018-as csúcsmennyiség is csak 4,6 mil­liárd köbméter volt.
  • Fotó: Rosta Tibor / MTI

    A nagy múlt évi bevásárlás mögött az állt, hogy az ország igyekezett felkészülni az Ukrajna felőli esetleges elakadására. Erre nem került sor, az ellátásbiztonság nem sérült, az pedig, hogy a tárolókban maradt gáz teher-e vagy üzleti előny, a felhalmozó társaságok értékesítési lehetőségein múlik.

    A hazai betárolási ciklus április­ban kezdődött. Bár az abban a hó­nap­ban beszerzett mennyiség az egy évvel korábbinak csak a 30 szá­zaléka volt a hivatal májusi elemzése szerint, de április végére így is elértük a tavaly júliusi (a rendkívüli ellátásbiztonsági felkészülés melletti) töltöttségi szintet és a 2018-as év szeptemberi szintjét.

    A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

    gáztározók gáz földgáz MEKH
    Kapcsolódó cikkek