Cégvilág

Burkoló munkákra vadásznak a kóklerek

Feltűnően megszaporodtak a kontár burkolók, akik a piaci áraknál 20-30 százalékkal olcsóbban vállalnak munkát, de számla nélkül dolgoznak, sok hibával.

Megjelentek újból, minden korábbinál nagyobb számban az építőipar erősödését kihasználó szerencselovagok, akik megfelelő szakképzettség és tapasztalat nélkül vállalnak burkolási munkákat a gyors nyereség reményében. A Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjainak tapasztalatai szerint

ezek a vállalkozók a szakképzett szakembereknél jellemzően 20-30 százalékkal alacsonyabb árat ígérnek.

Ezzel pont akkora összeget kérnek, ami már akkora megtakarítással kecsegtet a megrendelő számára, ami vonzó, de még hihető – érzékeltette a helyzetet Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. A vállalat kétszáz szakembert kérdezett meg a témában. A felmérésben részt vevő válaszadók 44 százaléka azt tapasztalja, hogy a megrendelők legfontosabb szempontja a szakember választáskor az ismerősök ajánlása, 22 százalékuk szerint pedig az, hogy milyen gyorsan tudja elkezdeni a szakember a munkát. Az alacsonyabb ár csak a harmadik szempont, amit legfontosabbaknak a szakemberek 17 százaléka jelölt meg.

A gyakorlatlan, megfelelő szerszámok nélkül szakszerűtlen munkát végző kontárok nem ritkán számla nélkül, feketén dolgoznak, az általuk hagyott hibák kijavítása miatt végül többe kerül a megrendelőnek az olcsó munka.

A megkérdezett burkoló szakemberek 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy veszített már el megbízást azért, mert az olcsóbb szakembert választotta a megrendelő. A Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjainak csaknem fele, a válaszadók 48 százaléka szerint a megrendelők nem szívesen mondják el őszintén, hogy miért választanak mást. A legjellemzőbb, hogy az ajánlatkérők vissza sem szólnak, de gyakran viszik el a „balhét” a nők, mert a megrendelők arra hivatkozva mondanak nemet, hogy a feleségük meggondolta magát.

Fotó: Shutterstock

A megkérdezett burkoló szakemberek 87 százalékát hívták már vissza kijavítani a kontármunkát ott, ahol eredetileg az olcsóbb szakembert választották,

ami azt a sejtést erősíti, hogy csak az ár miatt nem nyerték el eredetileg a megbízást.

Az utólagos problémák nagy részét el lehet kerülni, ha részletes, munkadíjra és anyagköltségre bontott árajánlatot kérnek a vállalkozótól, és amit csak lehet, le kell fektetni írásban a garanciavállalással egyetemben. Ha erre nem hajlandó a vállalkozó, akkor legyünk óvatosak

– tanácsolja Markovich Béla.

A kóklerekre utaló 10 intő jel:

  • Felmérés nélkül, azonnal mond árat a szakember.
  • Feltűnően olcsó a vállalási ár.
  • Mindenhez ért, mindent el akar vállalni.
  • Nem számlaképes.
  • Szegényesen szerszámozott.
  • Nem mutat be számlát a beszerzett anyagokról.
  • Halogat.
  • Folyamatosan pótmunkák, plusz kiadások merülnek fel.
  • Másokat hibáztat.
  • Tájékozatlan: ha valami szakmai dolgot kérdeznek tőle, következetlenül válaszol. (Forrás: Magyar Építőipari Szakember Közösség)
  • Magyar Építőipari Szakember Közösség építőipar burkolók
    Kapcsolódó cikkek