Cégvilág

A klinikai vizsgálatok lassulására számít a Richter

A járványhelyzet a gyógyszeripart is kihívások elé állította, de minden megrendelést teljesíteni tudott a Richter.

A gyógyszeripart is kihívások elé állította a járványhelyzet, az egyik legfontosabb a munkaerő biztosítása volt, de az is kérdéses volt, hogy milyen hatással lesz a kialakult helyzet az ellátási láncokra – később kiderült, hogy csak kisebb nehézségek akadtak – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója a Világgazdaság konferenciáján. Hozzátette, a gyógyszeripart sem kerülte el a járvány hatása, de eddig sikerült elkerülni a vállalatnak a működési zavarokat, amelyben meglátása szerint szerepet játszott a vállalati kultúrájuk stabilitása is.

Néhány területre kiemelt figyelmet fordított a vállalat, kiemelten a kollégák egészségének a védelmére és ennek érdekében számos óvintézkedést is bevezettek. A legnehezebb időszakban is ki tudta szolgálni a vállalat a megrendeléseket, és pénzügyileg is stabil tudott maradni, fel sem merült, hogy ne fizessen osztalékot. A számokban is megmutatkozott, hogy jól át tudták vészelni az időszakot:

az első félévben több mint 15 százalékkal tudta növelni az árbevételét, amely így meghaladta a 278 milliárd forintot, az adózott eredménye pedig 50 százalékot tudott emelkedni, elérve a 60,5 milliárd forintot.

A vezérigazgató elmondása szerint márciusban érződött egy felvásárlási láz, amelyet érthető módon egy kisebb visszaesés követett.

Orbán Gábor
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A következő időszakban négy olyan területet jelölt meg, amely hatással lehet a vállalat stratégiájára:

  • a csökkenő vásárlóerő,
  • az orvosok személyes látogatásának a hiánya,
  • a klinikai vizsgálatok lassulása,
  • és a beszerzési láncokban történő változás.
  • Utóbbinál kifejtette, a járványhelyzet miatt sok európai gyógyszeripari gyártó újragondolja a beszállítói láncát, a Richternek azonban nem kell hazatelepítésen gondolkodnia, mivel a gyártókapacitásai Európában vannak.

    A vezérigazgató elmondása szerint kormányzati intézkedések is segítették a vállalatot átvészelni a nehéz időszakot, a legnagyobb segítséget a kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatása jelentette, valamint a pályázati források segítségével is meg tudták tartani a magasan hozzáadott értékű munkahelyeket.

    járvány VG-konferencia-válság koronavírus VG-konferencia gyógyszeripar Richter
    Kapcsolódó cikkek