Cégvilág

Albérlőt keresnek az irodabérlők

Miközben home office-ba kényszerítette a járvány az irodaházakban dolgozókat, és egyre több cég adná albérletbe a hosszú távra bérbe vett területei egy részét, javában épül Budapest új toronyháza, a Mol Campus.

Már a tizenkettedik emelet építésénél tartanak a Kopaszi-gát mellett formálódó Mol Campus kivitelezői. A 120 méter magasra tervezett épülethez csatlakozó, úgynevezett pódiumépület már a télen elkészül, a vállalat várhatóan 2022-ben veheti birtokba az ultramodern székházat. Az építkezés terv szerint halad, anyagbeszállítási gondok sem fordultak elő a határzárak miatt, sőt, a Moltól kapott tájékoztatás szerint vannak olyan részei az épületnek, amelyekkel a tervezettnél előbbre járnak.

A Világgazdaság kérdésére – terveznek-e változtatni az épület hasznosítási tervén a Covid hatására elterjedt távmunka tapasztalatai nyomán – közölték, hogy bár a történtekre senki sem számíthatott,

a székházat már egy teljesen újszerű, minden generációnak megfelelően kialakított munkahelynek tervezték, amely alkalmazkodik a különböző igényekhez, miközben a dolgozókat felhatalmazza arra, hogy munkájuktól függően maguk válasszák ki a munkakörnyezetüket.

E szempontokat figyelembe véve olyan, a rugalmas munkamódszert támogató tereket terveztek, amelyek könnyen lehetővé teszik a mostanihoz hasonló járványhelyzethez való alkalmazkodást.

A Mol alkalmazottai három budapesti kerület tíz különböző irodaépületben dolgoznak, ez megnehezíti a hatékony munkavégzést. Az új székház megépítése nemcsak ezt a szétaprózottságot szünteti majd meg, hanem egyfajta fenntartható növekedést is lehetővé tesz. „Az a célunk, hogy idevonzzuk és megtartsuk a legjobb munkavállalókat, nemcsak ma, de holnap is” – jelezték a társaságnál. A Mol Campus a cég saját ingatlana, amelyben akár két és fél ezren is dolgozhatnak egyidejűleg. Még nem döntöttek arról, hogy hogyan hasznosítják majd hosszú távon a költözés után megüresedő, többségében saját tulajdonú irodaterületeket.

Fotó: Mol

Mindeközben az ország legnagyobb irodaház-komplexumát csak nemrég hosszú távra bérbe vevő Telekomot még csaknem másfél évtizedre köti a szerződése, bár

a pandémia miatt elrendelt home office kedvező tapasztalatai nyomán a vállalat dolgozóinak egy része tartósan távmunkában maradhat.

A Magyar Telekomnál több opciót is vizsgálnak, Daria Dodonova, a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese lapunknak korábban azt mondta: szóba került, hogy a partnercégeiket hívják a székházba. Hasonlóra más cégek is készülnek, több bérlő esetében felmerült az albérletbe adás lehetősége – tájékoztatott Szántó Tamara, a Cushman & Wakefield budapesti iroda-bérbeadási vezetője. Ez új jelenség, a megvalósítása számos kötöttséggel jár, és nagyon összetett. Sok és mindenre kiterjedő vizsgálatot igényelnek például az informatikai szempontok, az irodaterület oszthatósága, az elrendezés vagy akár a biztonsági kérdések. A helyzetet tovább nehezítheti, hogy sok esetben a leválasztandó terület nem elég jó minőségű.

Azt azonban már most biztosan elmondhatjuk, hogy ezek a feleslegessé vált területek bővítik majd néhány százalékkal a kínálatot

– tette hozzá a szakértő.

Az elmúlt évek felfokozott érdeklődésére reagálva felpörögtek az irodafejlesztések, a csúcsra járatott építési lázból eredő bővülő kínálat éppen akkor érkezik a piacra, amikor beszakadt a kereslet. A harmadik negyedévben az egy évvel korábbinál 59 százalékkal kisebb területre volt bérlői igény Budapesten, tükrözve a világjárvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat – jelezte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma.

MOL Campus irodapiac
Kapcsolódó cikkek