Cégvilág

Ötmillió fogfájós a közellátásba jár

Magyarországon évente 20 millió fogászati beavatkozás történik az egészségbiztosító által finanszírozott rendelőkben, ami körülbelül 5,1 millió pácienst jelent.

Novemberben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint 277 alapellátó fogorvosi praxis volt tartósan betöltetlen. Áprilisban ezeknek a praxisoknak a száma 235, májusban 246, júniusban pedig 288 volt.

Az adatok nagyjából stagnálnak

– mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki szerint jelenleg az alapellátó fogorvosoknak biztonságot ad a NEAK által finanszírozott praxis.

Magyarországon évente 20 millió fogászati beavatkozás történik az egészségbiztosító által finanszírozott rendelőkben, ami körülbelül 5,1 millió pácienst jelent

– derül ki a NEAK adataiból, vagyis elmondható, hogy minden második magyar ember megfordult tavaly az egészségbiztosító által támogatott fogászatokon. Az ellátás finanszírozására idén 42,4 milliárd forintot tartalmaz a NEAK előirányzata, tavaly ez az összeg 37,5 milliárd forintot tett ki.

Nagy Ákos hozzátette, az ötmilliárd forintos különbség a rezsitámogatás emeléséből származik. A fogászati beavatkozások ára óránként 7500 forint, ebből az összegből kell a praxisokban dolgozó orvos és asszisztens bérét és a rezsiköltségeket is kigazdálkodni – tette hozzá.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2294 intézménnyel áll szerződéses kapcsolatban, ezek jellemzően vállalkozási formában működnek, és összesen 3381 szervezeti egységet működtetnek. Jelenleg 178 gyermek-, 257 iskolai, ifjúsági, 450 felnőttellátó, továbbá 1876 vegyes és 38 ügyeleti ellátást nyújtó szolgálat biztosít közfinanszírozott alapellátást.

A fogászati szakellátásban Magyarországon 115 szájsebészeti, 152 fogszabályozási, 9 parodontológiai, 5 gyermekszakellátási és 133 fogászati röntgen szakrendelés működik – derül ki a NEAK adataiból. A speciális ellátási szükséglet miatt kiemelt figyelmet kap a fogyatékkal élők hozzáférésének biztosítása: fogyatékkal élő gyermekek ellátásáról 16, a felnőtt betegekéről pedig hét szakrendelés gondoskodik. Bár az intézmények száma megyénként nagyságrendi eltéréseket mutat, átlagosan 4127 lakos ellátási feladata jut egy szolgáltatóra.

A MOK alelnöke megerősítette, hogy

továbbra sincs semmilyen információ arról, hogy az alapellátó fogorvosokra vonatkozik-e az újonnan megszavazott egészségügyi szolgálati jogviszony, vagyis hogy az alapellátásban főként vállalkozóként dolgozó háziorvosok és fogorvosok jövedelme is azonos mértékben emelkedik-e majd 2021-től, mint a többi, közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosé.

Magyar Orvosi Kamara Nagy ÁKos
Kapcsolódó cikkek