Cégvilág

A Google kémkedett dolgozói után a kirúgásuk előtt

A cég, amely nemrég még a világ egyik legkedveltebb munkahelyének számított, az utóbbi időben a botrányok főszereplőjévé vált.

A amerikai Nemzeti Munkaügyi Testület (National Labor Relations Board, röviden NLRB) álláspontja szerint a Google megszegte az Egyesült Államok munkaügyi törvényeit azzal, hogy illegálisan kémkedett két dolgozója után, majd elbocsátotta őket – közölte az Origo.

Az NLRB szerint

Laurence Berland és Kathryn Spiers 2019-es kirúgásának esetében követett el törvényszegést az technológiai óriás.

Mindketten aktivista tevékenységükről voltak ismertek. Berlandet azért rúgta ki a vállalat, mert állításuk szerint belenézett munkatársai naptárjába. Ez viszont az NLRB szerint nem elég indok a munkaviszony megszüntetésére.

Fotó: AFP

Berland és még több tucat dolgozó akkor kezdett tüntetésbe, amikor a vállalat az IRI Consultant nevű tanácsadócéggel kötött együttműködési megállapodást, amely nyíltan szakszervezet-ellenes.

Berland mellett Spiers is ezen megmozdulások okán veszítette el munkáját sok más alkalmazott mellett, azonban a vizsgálatok során csak ebben a két esetben volt megállapítható törvényszegés.

Az a cég, amely nemrég még a világ egyik legkedveltebb munkahelyének számított, az utóbbi időben a botrányok főszereplőjévé vált.

Egy esetben a vállalat munkavállalói azért tiltakoztak, mert a vállalat a kínai terjeszkedés érdekében hajlandó lett volna cenzúrát alkalmazni.

Szintén hatalmas port kavart, amikor Andy Rubin, a cég egyik vezetője 90 millió dolláros végkielégítést kapott, pedig szexuális bűncselekmény gyanúja miatt zajlott ellene vizsgálat.

A mostani eset kapcsán az NLRB panaszt tett a két kirúgott alkalmazott nevében – tette hozzá a The Verge. Amennyiben a Google úgy dönt, hogy nem rendezi a panaszt és állapodik meg az elbocsátott munkavállalókkal, úgy bíróság elé kerül az ügy, és ha elveszíti azt a tech-óriás, akkor kénytelen lesz visszafizetni a béreket Berlandnek és Spiersnek, és újra felvenni őket a céghez.

kémkedés Google munkajog
Kapcsolódó cikkek