Cégvilág

Duplázódhat a DM-Ker profitja

Jövőre ismét gyors növekedésnek indul a DM-Ker árbevétele és nyeresége is a német Dr. Kalliwoda elemzőcég várakozásai szerint.

Vételre ajánlja a DM-Ker részvényeit a német Dr. Kalliwoda Research GmbH – derül ki a honlapján kedden közzétett elemzésből, amely a részvények 12 havi előretekintő célárát 76 forintban állapította meg. Az építőipari és mezőgazdasági gépek forgalmazásával foglalkozó DM-Ker – amint azt az elemzőcég is hangsúlyozza – az elmúlt évtizedben minden egyes évben növelni tudta bevételeit.

Míg 2010-ben csupán 539 millió forintos forgalmat ért el, tavaly már 10 milliárd forint fölé emelkedett az árbevétele.

Bár az idén az előrejelzés szerint a járvány miatt megtörhet a trend, és mintegy 6 százalékkal, 9,5 milliárd forintra csúszhatnak vissza a cég értékesítései, az elemzés szerint jövőre már a 11 milliárd forintot, 2022-ben pedig a 13,6 milliárd forintot is túlléphetik a bevételei. A nyereséges működés ugyan idén sem került veszélybe, ám a tavalyi 276 milliós nettó profit 185 millió forintra olvadhat, két év múlva viszont már 400 millió fölé kerülhet.

Fotó: DM-KERNyrt / Facebook

A vállalat nem tett le korábban bejelentett akvizíciós terveiről sem, már folyamatban is van néhány – hozzávetőlegesen 1,5-2 milliárd forintos árbevételre képes – társaság átvilágítása, noha konkrét ajánlatot még nem tett a DM-Ker. A német elemzőcég a várható forgalomnövekedés kiszámításakor ezért csak az organikus bővülést vette figyelembe. Az elemzés a DM-Ker erősségeként említi, hogy a legnagyobb márkákat képviseli Magyarországon, az építőipari gépek piacán például a cseh Bobcatet és a koreai Doosant, míg a mezőgazdasági gépekén egyebek között az Agrifacot és a Stortit. Az értékesítést emellett színvonalas szervizszolgáltatás egészíti ki.

A társaság az építőipari gépek hazai kereskedelmében a második legnagyobb forgalmat mondhatja magáénak, a később elkezdett agrárgép-értékesítéssel azonban még nem került be az elitbe, jóllehet az elmúlt években itt is javított a pozícióján. Egyébként mindkét területen nagyon nehéz és tőkeigényes a piacra lépés, ezért új kihívókra nem kell számítani.

A DM-Ker stabilitását növeli, hogy széles körű ügyfélbázissal rendelkezik. Legnagyobb vevőjének részesedése a bevételéből 2019-ben a 6 százalékot sem érte el, a tíz legnagyobbé pedig 25 százalék alatt maradt.

A társaság az első tőzsdei évében részvényenként 1,9 forint osztalékot fizetett, papírjainak utolsó záróára pénteken 80 forint volt.

DM-KER gépforgalmazás
Kapcsolódó cikkek