Cégvilág

Százötven milliárdért vásároltak frekvenciasávokat a szolgáltatók

A frekvenciahasználati jogosultságainak árverésén a résztvevő Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone összesen 150,2 milliárd forint értékben licitált.

A frekvenciahasználati jogosultságainak licitálását szigorú óvintézkedések mellett január 28-án tartotta meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A résztvevő Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone összesen 150,2 milliárd forint értékben licitált a másfél évtizedre szóló használati jogosultságokért – írja az NMHH közleményében.

Az NMHH január 28-i árverésén a három szolgáltató az egyes frekvenciasávokon belül arra licitálhatott, hogy az adott sávban a dokumentációban megadott kezdőlicit értékéről indulva mekkora blokkra tart igényt.

  • A Magyar Telekom a 900 MHz-es sávban 16 MHz-et, az 1800 MHz-es sávban 40 MHz-et nyert el.
  • A Telenor a 900 MHz-es sávban 26 MHz-et szerzett, az 1800 MHz-es sávban pedig 40 MHz-re licitált sikerrel.
  • A Vodafone a 900 MHz-es sávban 18 MHz-re, az 1800 MHz-es sávban pedig 40 MHz-re tett szert.
  • Az árverésen megszerzett spektrummennyiségekért a licitáló szolgáltatók jelentős, összesen mintegy 150,2 milliárd forint összeget fizetnek majd a magyar államháztartásnak:

    a 900 MHz-es sáv blokkjai 73,8 milliárd forintért, míg az 1800 MHz-es sáv részei 76,4 milliárd forintért keltek el.

    Fotó: Shutterstock

    A jogosultságok tizenöt évig, 2037-ig érvényesek, azután, hogy a mostani jogosultságok 2022 áprilisában lejárnak.

    A jogosultságok időtartama további öt évvel meghosszabbítható. Dr. Karas Monika, az NMHH elnöke az árverés kapcsán elmondta, hogy a sávok időben történő értékesítése a hazai mobilszolgáltatások folytonossága szempontjából kulcsfontosságú volt, ráadásul az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány még inkább előtérbe helyezte a mobiltechnológiát – írja a médiahatóság.

    A jelenleg is használatban lévő 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciasávok árverésére 2020. november 10-én a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone nyújtott be jelentkezést, az alaki érvényességi vizsgálat eredménye alapján pedig december 17-én az NMHH mindhárom jelentkezőt árverési nyilvántartásba vette.

    A személyes részvételt igénylő licitálás az árverési eljárás kiemelt szakasza, amelyet a járványhelyzet miatt speciális körülmények között kellett megtartani. A hatóság a helyszínen gondoskodott a licitálás szigorú, általános egészségügyi felügyeletéről, és az árverés valamennyi résztvevője számára biztosította a szükséges védőfelszereléseket.

    A résztvevők felkészülését az NMHH január 26-án próbaárveréssel segítette, melynek során az árverés helyszínén a szolgáltatók képviselői – az értékesítési dokumentációban leírtakon felül – megismerkedhettek a licitálás helyszínével, menetével, az árverést támogató rendszer használatával, és a speciális, pandémiás helyzet miatt kialakított környezettel, szabályokkal – írja a közlemény.

    Magyar Telekom Vodafone frekvencia Telenor rádió
    Kapcsolódó cikkek