Cégvilág

Jöhet az UV-s mobilfertőtlenítés a vonatokra, villamosokra

Egyedi mobil UV-sterilizáló berendezést fejlesztett ki tömegközlekedési eszközök gyors fertőtlenítésére a B+N Referencia Zrt., a csírátlanításra alkalmas berendezésből február végére készül el az első 20 darabos széria. A mobilberendezéssel a gyakori kórokozó mikroorganizmusok 99,9 százalékos elpusztításához maximum egy percre lesz szükség.

A fejlesztésen már 2019-ben kezdett el dolgozni a társaság azzal a céllal, hogy a járművek takarítása során a kézi takarításon túl, gyorsabb fertőtlenítő megoldásokat is be lehessen vetni az utasok védelmében. A személyszállító járművek UV-fertőtlenítését lehetővé tevő eszközt úgy alakították ki, hogy az a jövőben

akár vonatszerelvényekre vagy villamoskocsikra is könnyen felvihető legyen,

és úgy tudjon mozogni az utasülések között, hogy a kinyitható oldalsó szárnyakat kiterjesztve az ülések közötti, alatti területeket is biztonsággal sterilizálja. A B+N tömegközlekedési eszközöket fertőtlenítő mobileszköze a tesztelések során hatékonyan teljesített.

Fotó: B+N

Viszonylag új szín a palettán az UV-s fertőtlenítés, amelynek előnye a vegyszeres és ózonos kezeléssel szemben, hogy rövidebb behatási idő elegendő ugyanazon eredmény eléréséhez, emellett egységes fertőtlenítési minőséget, vegyszermentesen.

A kezelés végén a helyiség azonnal használható, nincs szükség annak külön előkészítésére sem, igaz, a kezelőszemélyzet védelme ebben az esetben is szükséges.

Azonban mivel az UV-fényt a legtöbb anyag kiszűri, így a takarásban vagy rossz szögben lévő felületeken minimális a kezelés hatékonysága. Ennek kiküszöbölésére, a távolság és a takarások csökkentésére, illetve a közvetlen UV-fénynek való kitettség elkerülésére nyújtanak megoldást az önjáró UV-berendezések.

A B+N Referencia Zrt. műszaki üzemeltetési, takarítási, kertészeti szolgáltatásokat végez több mint 5 millió négyzetméteren, 3000 telephelyen, mintegy 5500 alkalmazottat foglalkoztatva országszerte. A létesítményüzemeltető cégek közül Magyarországon egyedül a B+N rendelkezik kutatás-fejlesztési részleggel, amit 2016 végén alapítottak. Jelenleg 11 fejlesztő mérnök és 4 technikus dolgozik e területen azzal a céllal, hogy a takarítás – mint kiemelten emberi erőforrás igényű szektor – automatizálásával hatékonyabbá tegye a nagy területek tisztán tartását. Olyan ötleteken és megoldásokon dolgoznak, ahol autonóm technológiák használatával lehet a munkafolyamatokat automatizálni.

fertőtlenítés B+N
Kapcsolódó cikkek