Cégvilág

Már látszanak az élet jelei a luxuspiacon

Míg nagyon sok vállalat továbbra is küzd a koronavírus-járvány okozta válság közepette, néhány nagyobb luxusbrand már a felépülés jeleit mutatja: a számos luxusmárkát tulajdonló Prada és az LVMH is biztató értékesítési számokat tett közzé.

A jelek szerint kezdenek magukhoz térni a luxuscégek a koronavírus-járvány okozta sokkból: januárban a Prada arról számolt be, hogy javultak az eladási számai a múlt év második felében, sőt decemberre visszatértek a pandémia előtti szintre.

A Richemont – amelynek tulajdonában egyebek között olyan brandek vannak, mint a Cartier, a Piaget és a Chloé – szintén javuló eladási számokat regisztrálhatott az év utolsó harmadában, és az előző év hasonló időszakánál valamivel jobb eredményeket ért el.

Az LVMH a legújabb a sorban, amely biztató adatokat közölhetett: január utolsó hetében tette közzé, hogy a divat- és bőrtermékek szegmense 14,3 százalékkal bővült a legutóbbi negyedévben. Az egyebek mellett a Louis Vuittont, a Diort és a Fendit is birtokló divatház ezzel már az egymást követő második negyedévben tudott növekedést felmutatni

– számol be róla a quarz.com üzleti portál.

Ám ez mégsem volt elég arra, hogy az LVMH egyéb szegmenseiben bekövetkező visszaesést ellensúlyozza. A bor-, pezsgő- és rövidital-eladásokra például jól láthatóan rányomta a bélyegét az éttermek és bárok kényszerű bezárása. Az otthonaikba bezárkózó vásárlók sminktermékeket sem vettek olyan mértékben, mint korábban, és értelemszerűen a repülőterek vámmentes boltjaiban sem tudtak vásárolni.

A cég teljes értékesítési volumene így 6 százalékkal hanyatlott az utolsó negyedévben az előző évhez képest. Az egyes márkák viszont sok vevőt csábítottak vissza, kapósak voltak például a Louis Vuitton és a Dior termékei.

Fotó: Shutterstock

A forgalom jelentős részét Kínában, az Egyesült Államokban és Japánban bonyolították le: ezekben az országokban jócskán megugrott a vásárlási kedv az év végére a járvány kezdeti hónapjaihoz képest.

Az LVMH pénzügyi igazgatója, Jean Jacques Guiony kiemelte, hogy az Egyesült Államokban a Louis Vuitton-termékek értékesítése két számjegyű növekedést ért el.

Európában azonban árnyaltabb a kép. Az itteni luxusüzletek igen nagy mértékben függnek a tehetős turistáktól, ám turizmus most gyakorlatilag nem létezik. Bár a helyben realizálódó vásárlások némileg gyarapodtak, ez nem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a sokat költő turisták hiányát.

Utazások híján leginkább az online vásárlások volumene tudott növekedni. Az LVMH pénzügyi vezetője szerint nehéz megmondani, miért kezdtek el újra fellendülni a vásárlások – valószínűleg több tényező is közrejátszhatott. A már említett két márka például épp a pandémia előtt állt elő egy sor új termékkel, és ezeknek a marketingjét azután már a kialakult helyzetnek megfelelően alakították, például Ázsiában, amikor ott már enyhült a járvány szorítása. A vevők pedig ennek megfelelően reagáltak.

A kínai bevásárlóközpontok élénkülő forgalma jól mutatja a felépülés jeleit az ázsiai országban. Az Euromonitor International piackutató luxuscikkekért felelős divíziójának vezetője, Fflur Roberts szerint

a vevők befektetési céllal is vásárolnak, arra számítva, hogy a luxustermékek a bizonytalan időkben is tartják az értéküket.

Jelenleg az olyan országokban, mint az Egyesült Államok, a gazdagok anyagilag is kezdenek magukhoz térni, értelemszerűen gyorsabban, mint a kevésbé tehetős rétegek. A luxuscikkek árusítóinak ez hamarosan újra költeni vágyó potenciális vásárlókat hoz majd.

LVMH turizmus koronavírus luxustermékek luxusipar
Kapcsolódó cikkek