Cégvilág

A Johnson & Johnson oltásából sem kap eleget az EU

Ellátási nehézségek miatt elképzelhető, hogy a Johnson & Johnson sem lesz majd képes annyi koronavírus elleni oltást szállítani az Európai Unióba, mint amennyiről megállapodtak.

Ellátási nehézségek miatt elképzelhető, hogy a Johnson & Johnson sem lesz majd képes annyi koronavírus elleni oltást szállítani az Európai Unióba, mint amennyiről megállapodtak – az amerikai gyártó a Reuters értesülései szerint ezt már jelezte is Brüsszelnek. Az eredeti tervek szerint az EU a második negyedévben 55 millió adagot kapott volna a vakcinából, amelyből a többivel ellentétben csupán egyetlen adag beadása szükséges a megfelelő védettséghez. A vakcinát várhatóan csütörtökön engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), és az előzetes tervek szerint már áprilisban megkezdődött volna a szállítás.

A cég összesen 200 millió adagot ígért idén a 27-eknek.

A Johnson & Johnson és az oltóanyag beszerzését koordináló Európai Bizottság egyelőre nem kommentálta az értesülést, a késedelem mindenesetre újabb csapás lenne az EU számára, amely egyébként is el van maradva az oltási kampánnyal az Egyesült Királysághoz és az Egyesült Államokhoz képest.

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

Megkezdődhet viszont az EU-ban a Szputnyik V vakcina gyártása – legalábbis erről állapodott meg a svájci Adienne gyógyszercég az orosz állami befektetési alappal (RDIF).

Amennyiben megkapják az olasz hatóságok jóváhagyását, akkor már júniusban elindulhat a munka a vállalat Milánó közelében lévő gyárában, ahol az év végégi tízmillió adagot állíthatnak elő. Az orosz fejlesztő eredetileg egymilliárd dózist ígért az idei évre globálisan.

Az orosz oltóanyag a vizsgálatok időközi eredményei szerint 91,6 százalékban hatékony a koronavírus ellen, és az EMA is megkezdte az engedélyezéséhez szükséges folyamatot.

Johnson & Johnson vakcina koronavírus
Kapcsolódó cikkek