Cégvilág

Drasztikusan visszaesett a gyógyszerforgalom

Az influenzajárvány elmaradása miatt 327 ezerrel kevesebben váltottak ki antibiotikumot.

Csaknem 9 százalékkal csökkent a vényköteles termékek januári forgalma egy év alatt – derül ki a Hiflylabs Zrt. Világgazdaságnak elküldött elemzéséből. Az év első hónapjában 44,4 milliárd forintot költött a lakosság gyógyszerre, míg egy évvel korábban 46–47 milliárd forint között volt a vényköteles forgalom.

Az év elején 14 millió doboz gyógyszer fogyott, ami az elmúlt nyolc hónap legalacsonyabb értéke, 2020 januárjához képest pedig a visszaesés mértéke 13,6 százalékot mutat.

A lakosság nagy része még rendelkezik gyógyszertartalékokkal, de további tényezők is lassították a forgalom alakulását. Az egyik például a naptárhatás, mivel januárban öt vasárnap volt, amikor zárva voltak a patikák, a másik ok pedig a változó társadalmi folyamatok hatása – mondta a Világgazdaságnak Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A koronavírus tavaly tízezer halálos áldozatot követelt, az elhunytak zöme időskorú vagy krónikus betegséggel küzdő középkorú volt. A betegek jellemzően egy-két vagy még ennél is többféle gyógyszert szedtek. Eközben az összesített betegszám a tavaly januári 10,7 millióról az idén év elejére 8,9 millióra csökkent – mondta Virág Zsolt. Kiemelte: tavalyhoz képest több mint 672 ezerrel csökkent a kardiovaszkuláris, tehát szív- és érrendszeri betegek száma.

Az influenzajárvány elmaradása miatt 327 ezerrel kevesebben váltottak ki antibiotikumot, ami éves alapon 34,5 százalékos forgalomcsökkenést eredményezett.

A szakértő szerint a következő hónapok sorsdöntők lesznek a koronavírus-járvány kezelésében, és ezután fog újrarajzolódni a támogatott vényköteles piac.

A gyógyszerforgalmat térképre helyezve megállapítható, hogy minden megyében visszaesést lehetett tapasztalni.

Tavaly decemberhez képest a legkisebb mértékben, 3,5 százalékkal Budapest eladásai lassultak, ez az adat arról is árulkodik, hogy kevésbé voltak óvatosak az emberek, többen visszaállhattak a járvány előtti életvitelükre. A „magasról lehet nagyot esni” elv a patikák vonatkozásában is érvényesül. A hónapokig jókora forgalmat felmutató Pest megye szenvedte el az egyik legnagyobb, 8,4 százalékos csökkenést az előző hónaphoz képest. Ha önmagában a fővárost nézzük, ott még nagyobb, 12,4 százalékos az éves alapon mért visszaesés.

gyógyszer Hiflylabs Zrt. influenzajárvány gyógyszeripar Virág Zsolt
Kapcsolódó cikkek