Cégvilág

Filmekkel tanít nyelvet a magyar megoldás

Az alapítók szerint a Skeebdóval már napi pár perc időbefektetéssel egy adott film összes releváns ismeretlen angol szavát meg lehet tanulni.

A Skeebdo nevű startup azzal szeretné megreformálni az angoltanulást, hogy olyan tartalmakból tanít, amelyeket szabadidejükben fogyasztanak a felhasználók. A csapat a Design Terminal 2020-as őszi mentorprogramjában elnyerte a legtöbbet fejlődő startup díját.

A nyelvtanulás egyik legfontosabb része a szótanulás, mégis sok ember számára ez az egyik legnagyobb probléma egy nyelv elsajátításakor.

Ezzel a Skeebdo társalapító gárdája is tisztában van. Ugyan mind kiválóan beszélnek angolul, a szótanulás számukra is problémát okoz. Éppen ezért idén januárban azzal a megoldással rukkoltak elő, hogy a gyakran unalmas és száraz tankönyvszerű módszerek helyett filmek és sorozatok segítségével tanítanak angol szavakat, és ehhez nincs is másra szükség, mint okostelefonra.

Fotó: Shutterstock

Így a szórakozást hasznossá, a szótanulást pedig élvezetessé teszik. A Skeebdóban jelenleg több mint 200 ezer filmmel és sorozattal lehet tanulni, amelyek összesen 40 ezer egyedi szót és kifejezést tartalmaznak. A Skeebdo nem véletlenül épít a filmnézésre: a Netflix és a hasonló streamingszolgáltatások révén ma átlagosan napi egy-két órában filmeket és sorozatokat néznek a felhasználók.

Az alapítók szerint a Skeebdóval már napi pár perc időbefektetéssel egy adott film összes releváns ismeretlen angol szavát meg lehet tanulni.

A kontextus, vagyis a filmben elhangzott mondatrészek segítségével az is elsajátítható, hogy egy adott szót hogyan kell használni.

A Skeebdo a már jól ismert szókártyákat használja a tanításra, miközben egyre nehezedő feladatok elé állítja a tanulókat. Mivel a szavakat nem elég egyszer megtanulni ahhoz, hogy hosszú távon rögzüljenek, ezért több alkalommal is visszakérdezik őket. A szókincsbővítést az teszi igazán személyessé, hogy a tanulásra javasolt szavak a tanuló angolszintjéhez igazodnak. Így minden felhasználó különböző nehézségű szavakat kap.

A filmek és sorozatok mellett a csapat tervei között szerepel további tartalmak bevonása: könyvek, újságcikkek, illetve YouTube-videók.

startup nyelvtanulás Skeebdo
Kapcsolódó cikkek