Cégvilág

Kockázat a Richter csúcsgyógyszerének piacán

A Vraylar adja a Richter értékének igen jelentős részét, ezért a termékkel kapcsolatos bármely bevételi kockázatot komolyan kell venni – mondta a Világgazdaságnak Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője az amerikai gyógyszergyártókra nézve sok jóval nem kecsegtető törvényjavaslatról.

Nyomás alá kerültek a gyógyszergyártók amerikai tőzsdéken jegyzett részvényei a Bernie Sanders független szenátor által benyújtott törvényjavaslat hírére. Az esést az AstraZeneca és a Roche vezette kedden, de gyengült a Johnson & Johnson, a Merck, a GSK és kismértékben az Abbott és az AbbVie is. Szerdán hiába nyitott 200 pontos pluszban a Dow Jones, a gyógyszergyártók részvényei stagnáltak vagy valamelyest esett az árfolyamuk.

A Richter amerikai piacát is érintő javaslat három jogszabály révén érné el a vényköteles gyógyszerek árának csökkenését. Az indítvány egyik fontos eleme, hogy az Amerikában receptre felírható gyógyszerek árát a kanadai, brit, francia, német és japán kiskereskedelmi árak mediánértékét alapul véve maximálnák.

Fotó: Samuel Corum / Bloomberg / Getty Images

A másik pontja szerint az Egyesült Államok egészségügyi és szociális minisztériuma (HHS) újratárgyalhatná a Medicare-rendszeren keresztül, tehát az állami egészségbiztosítás támogatásával értékesített gyógyszerek árképzését a gyártókkal. A harmadik pont pedig lehetővé tenné magánszemélyeknek és a patikáknak az egyéni gyógyszerbehozatalt Kanadából.

A Politico úgy kalkulál, a szektor leghangosabb bírálójának javaslata dollártízmilliárdokkal csökkentené a gyártók amerikai bevételeit. A mérleg másik oldala, hogy a kongresszus költségvetési hivatala szerint egy évtized alatt 456 milliárd dollárt lehetne megtakarítani, ezen belül csak 50 milliárdot a Medicare-nél, ahol a vényköteles gyógyszerek forgalmának 30 százaléka zajlik.

A gyógyszergyártók érdekeit képviselő PhRMA szóvivője, Brian Newell jelezte, készek együttműködni a döntéshozókkal a kiskereskedelmi árak mérséklésében. Hozzáfűzte azonban, az esetleges bevételkiesést a kutatás-fejlesztési költségek visszavágásával ellensúlyoznák. Egyelőre még az sem biztos, hogy a Demokrata Párt egységesen Sanders javaslata mögé áll, a gyógyszeripar ugyanis potenciális szövetségest lát például abban az arizonai szenátorban, aki a 2020-as választási ciklusban 121 ezer dollár támogatást kapott az ágazat szereplőitől. Pénzből juthatott máshova is, az

OpenSecrets szerint magasan a gyógyszeripar befolyása a legnagyobb az amerikai törvényhozás felett, csak tavaly 306 millió dollárt költöttek lobbicélokra.

2019-ben a demokrata többségű képviselőház már elfogadott egy jogszabályt, amely felhatalmazta a HHS-t az Egyesült Államokban forgalmazott 25 legdrágább gyógyszer árának újratárgyalására, a republikánusok vezette szenátus viszont nem volt hajlandó tárgyalni a javaslatról, épp arra hivatkozva, amivel a gyógyszergyártók lobbistái most is érvelnek.

Kockázatos a magas Vraylar-ár

Miután a Vraylar adja a Richter értékének igen jelentős részét, ezért a termékkel kapcsolatos bármely bevételi kockázatot komolyan kell értékelni. Az AbbVie nemrég emelte meg a cariprazine hatóanyagú termék csúcsértékesítési becslését évi 4 milliárd dollárra, a hír hatására jelentősen emelkedett a Richter árfolyama. Valószínűnek tartom, hogy Joe Biden ambiciózus, 3000 milliárd dolláros gazdasági csomagját részben az egészségügyi kiadások lefaragásával finanszírozhatják, ám a kiegyensúlyozott erőviszonyokkal jellemzett szenátus miatt nem számítok radikális gyógyszertámogatási megvonásokra, ugyanis a republikánusok és a demokraták konzervatívabb szárnya sem támogatná az ársapkák bevezetését. A piaci működésbe való nagyobb beavatkozás az amerikai gyógyszeripar innovatív jellegét fenyegethetné, ez egyik pártnak sem érdeke. A kockázatokat növeli azonban, hogy a Vraylar igen drága gyógyszer, egy hónapra 1268 dollár a támogatások nélküli nagykereskedelmi ára, amelyet a Medicare- és Medicaid-rendszer jóformán teljes mértékben átvállal a fogyasztótól. A nem államilag támogatott szegmensben azonban nem várok jelentősebb gyógyszerár-szabályozást, ez pedig csökkentheti a Vraylaron levő nyomást. | vg

 

Egyesült Államok gyógyszeripar Richter
Kapcsolódó cikkek