Cégvilág

Növekedési pályán maradna a PannErgy

A gyenge forint miatt sokat zsugorodott a PannErgy tavalyi nyeresége, osztalékra azonban így is számíthatnak a befektetők. A geotermikus energiában utazó társaság további idei beruházásokat tervez, ezek 340-380 millió forinttal bővíthetik az EBITDA-kapacitást. A cég megerősítette idei várakozását.

Hideget és meleget is hozott a PannErgy péntek késő este közzétett éves beszámolója.

A geotermikus energiát hasznosító társaság árbevétele újabb 5 százalékkal bővült tavaly, kamatfizetés, adózás és értékcsökkentési leírás előtti eredménye (EBITDA) pedig a végrehajtott kapacitásbővítő és hatékonyságnövelő beruházásoknak köszönhetően szerény mértékben, 2,73 milliárd forintra nőtt, bő 5 százalékkal meghaladva a vezetőség terveiben szereplő céltartomány felső, 2,6 milliárd forintos értékét.

Működési eredménye ugyanakkor tizedével csökkent, adózott eredménye pedig a 2019-es harmadára, 237 millió forintra apadt. A profitot az előző évi csaknem duplájára, 813 millió forintra ugró pénzügyi veszteség tartotta nyomás alatt, ami az euróval szemben sokat gyengülő forint számlájára írható. A szerényebb nyereségből és a korábban felhalmozott eredménytartalékból ezúttal a befektetők is részesülhetnek, a PannErgy igazgatósága ugyanis részvényenként 15 forint kifizetését javasolja, és július 14-től folyósítaná a vállalat. A jelenlegi árfolyamszint mellett ez 1,8 százalékos osztalékhozamnak számít. A vezetőség egy évvel meghosszabbítaná a sajátrészvény-vásárlási programot is, félmilliárd forint értékben vásárolhatná vissza papírjait, darabonként legfeljebb 900 forintos árfolyamon.

Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A vállalatcsoport tavaly összesen 1,6 gigajoule hőmennyiséget értékesített, mintegy 7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, a 2020-ra kitűzött 1,64 millió gigajoule mennyiségtől alig 3 százalékkal maradt el.

Idén ennél is több, 1,73 millió gigajoule energiamennyiséget tervez eladni, ebből az első negyedévre 660 ezer gigajoule az előirányzat.

A tavalyi eredményszámok és a 2021-es kilátások tükrében a PannErgy megerősítette idei eredményvárakozását is, a csoportszintű EBITDA a 2,8–2,88 milliárd forintos sávba futhat be. Ezzel a 2020-as szint akár 5,3 százalékkal bővülne.

Idén további kapacitás- és hatékonyságnövelő beruházásokat tervez a társaság, a többi között Miskolcon egy új termelőkút mélyítéséről dönthet, Győrött pedig a vezetékrendszer és a szivattyúpark bővítése várható. A projektek eredménynövelő hatása fokozatosan épülhet be a társaság működésébe, várhatóan a 2021–2022-es fűtési szezontól. Az új beruházások 340-380 millió forinttal növelhetik az EBITDA-termelő képességet, amely jövőre 3-3,1 milliárd, 2023-ban pedig – a miskolci kútfúrás megvalósulása esetén – 3,15-3,25 milliárd forintra hízhat. A befektetők kivártak a gyorsjelentés előtt, pénteken egyetlen PannErgy-részvény sem cserélt gazdát.

A társaság papírjai az idén 7,6 százalékkal erősödtek, ezzel némileg felülteljesítőnek számítanak az 5,1 százalékkal emelkedő BUX indexben. A múlt hét végi 818 forintos záróár bőven teret enged az emelkedésre, az OTP Bank elemzője által meghatározott 1204 forintos célár közel másfélszeresére drágulhat a papír, amelyet a jelentős felértékelődési lehetőség miatt a bankház továbbra is vételre ajánl.

Osztalékot fizet az Alteo is

Részvényenként 24 forint osztalék kifizetésére tett javaslatot az Alteo igazgatósága az új generációs energiaszolgáltató tavalyi 591 millió forintos adózott eredménye után. A pénteki kereskedést 1300 forinton zárták a társaság papírjai, a javasolt osztalék 1,85 százalékos hozamot eredményezhet. A vezetőség 18 hónappal meghosszabbítaná az október végén lejáró, sajátrészvény-vásárlásra szóló felhatalmazást is. Az Alteo április 19-én tartana közgyűlést, a járványügyi helyzetből adódóan valószínűbb azonban, hogy az igazgatóság dönt majd a napirendi kérdésekben. | VG

 

osztalék Alteo megújúló energia pannergy
Kapcsolódó cikkek