BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gíroszt árusító vendéglátóhelyekre csapott le a fogyasztóvédelem: több egységet be kellett zárni – ez volt az oka

Országos vizsgálatot rendelt el az NKFH. A fogyasztóvédelem a gíroszt és kebabot árusító büfék közel 70 százalékánál talált kifogásolnivalót.

Az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások betartása, a nyomonkövethetőség biztosítása és a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása érdekében országos ellenőrzést rendelt el a gíroszt árusító éttermekben és büfékben a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH).

NKFH fogyasztóvédelem
gyros, gírosz, gyrosos étterem büfé
A gíroszt árusító büfék közel 70 százalékánál találtak kifogásolnivalót / Fotó: Shutterstock

Az utóbbi időben több probléma is felmerült a gírosz készítésével és árusításával kapcsolatban, ezért a gíroszosokra most fokozott hatósági figyelem irányult. A fogyasztóvédelem és a kormányhivatalok ellenőrzéseiből ugyanis kiderült, hogy több esetben megszakadt a hűtési lánc, nem tudták megfelelően igazolni a hús eredetét, vagy gondok voltak a konyhák tisztaságával. Az eddig lefolytatott hatósági ellenőrzéseken az üzletek közel 70 százalékánál találtak kifogásolnivalót az ellenőrök, négy gíroszt árusító büfé működését fel is függesztették.

Az NKFH és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok kiemelten figyelik az alapanyagok eredetét és nyomonkövethetőségét, a tárolási és hőkezelési hőmérsékletek betartását, valamint a konyhai folyamatokat, például a hús pácolását és nyársra húzását.

Ezt is vizsgálja a gíroszosoknál a fogyasztóvédelem

A vizsgálatok érintik a dolgozók személyi higiéniáját, a munkaterületek tisztaságát, a fogyasztók allergénekről való tájékoztatását, valamint azt is, hogy a vendéglátók megtettek-e minden szükséges hatósági bejelentést.

Az NKFH és a kormányhivatalok határozottan fellépnek minden szabálytalanság esetén, ugyanis a fogyasztók egészsége és jogai a legfontosabbak, azok nem sérülhetnek.

Frissítés:

A Világgazdaság érdeklődésére az NKFH elárulta, hogy közleményükben a gíroszt gyűjtőfogalomként használják, így természetesen ellenőrzésük kiterjed a hasonló eljárással készülő kebabra, és a kebabot árusító éttermekre, büfékre is. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.