Cégvilág

Rákapcsoltak az északi-tengeri olajtermelésre a britek

Meg akarják előzni, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról való áttérés ne okozzon törést a gazdaságában.

Az Egyesült Királyság kormányának bejelentése értelmében még több olaj és gáz kitermelését teszik lehetővé az Északi-tengeren.

Az Origo csütörtöki írása szerint a kormány ezekkel az engedélyekkel kívánja biztosítani azt a stratégiáját, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról való áttérés ne okozzon törést a gazdaságában és a munkahelyek számában.

A már meglévő engedélyeken túli további kitermeléssel az Egyesült Királyság túllépné a párizsi klímaegyezményben rá szabott szén-dioxid-kibocsátást. A brit kormány intézkedésével szemben a dán parlament nemrégiben utasította el az összes engedélyt, és 2050-re a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének teljes kivezetését irányozta elő, az iparági dolgozók számára további munkahelyek biztosításával.

A briteknél az ágazatnak egyébként 2025-ig 10 százalékkal, 2027-ig 25 százalékkal kell csökkentenie a károsanyag-kibocsátását.

Fotó: Shutterstock

Jelen intézkedés környezetvédelmi szakértők szerint szembemegy ezzel a vállalással. A csökkentés elősegítése érdekében hatalmas energetikai és technológiai beruházásokat hajtanak végre körülbelül 16 milliárd font értékben.

Ebből 10 milliárd fonttal a hidrogéntermelést támogatnák, 3 milliárd fonttal pedig a szén-dioxid-megkötés, -tárolás és -felhasználás fejlesztését finanszírozzák. A kormány számításai szerint 2030-ig 60 millió tonnával mérséklődne így a károsanyag-kibocsátás, miközben 40 ezer munkahelyet támogatna a folyamat.

A cikk szerint ezzel szemben a brit energiaügyi titkár, Kwasi Kwarteng azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Királyság a tiszta energia országa lesz, zöldforradalmat hajtanak végre, a tiszta energiára helyezik a hangsúlyt, és nem hagyják, hogy további elmozdulás történjen a fosszilis tüzelőanyagok irányába.

Környezetvédelmi szakértők szerint ez meglehetősen furcsa helyzetet eredményezne,

hiszen idén novemberben Glasgow-ban rendezik meg a COP26-ot, vagyis az ENSZ 26. Éghajlatváltozási Konferenciáját, ahol természetesen téma lesz a párizsi klímaegyezményben vállaltak, illetve a kontinens klímasemlegessé tétele 2050-ig.

északi-tengeri kőolaj Brent
Kapcsolódó cikkek