Cégvilág

A kapcsolati erőszak áldozatainak készített a Vodafone applikációt

Az alkalmazásban megtalálhatók az országos és regionális segítő szervezetek közvetlen elérhetőségei is.

A Vodafone Magyarország Alapítvány legújabb fejlesztése a kapcsolati erőszak áldozatait segíti. A Bright Sky HU nevet viselő applikáció a bántalmazó kapcsolatban élők számára hatékony segítséget jelent és a közvetlen környezetük számára is hasznos információkat ad a segítségnyújtásról – tájékoztatott a vállalat közleményében.

Az alkalmazásban a kapcsolati erőszak felismerését, illetve az abból való kilépést segítő edukációs tartalmak mellett

megtalálhatók az országos és regionális segítő szervezetek közvetlen elérhetőségei is.

Jelenleg kevés olyan digitális megoldás létezik, amely tájékoztatja, illetve támogatja a kapcsolati erőszak érintettjeit és környezetüket. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt a bántalmazottak a korábbinál is nehezebben tudnak kapcsolatba lépni a segítő szervezetekkel, így még nagyobb szükség van újfajta fejlesztésekre.

Fotó: Shutterstock

Az új applikáció bevezetése technológiai mérföldkő lehet a bántalmazó kapcsolatban élők segítésében.

Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára így fogalmazott:

„Bár a kapcsolati erőszak globális probléma, még mindig nagyon keveset tudunk róla. Ez a felismerés, illetve az vezetett a Bright Sky applikáció létrejöttéhez, hogy mi, hétköznapi emberek is segíthetünk a bajbajutottakon, ha tudjuk, hogyan tegyük.

Az alkalmazással egyrészt az áldozatok, másrészt a közvetlen környezetük kezébe adunk egy olyan technológiai eszközt, ami könnyen elérhető és hasznos információkat tartalmaz a kapcsolati erőszakról, valamint a segítségkérés fajtáiról. Bízunk abban, hogy a digitalizáció nyújtotta előnyökkel hatékonyan támogathatjuk a bajbajutottakat és a nekik segíteni vágyókat.”

Az alkalmazás bármilyen okostelefonon használható, ami fontos szempont volt a szervezet számára a fejlesztés során.

A Vodafone Magyarország Alapítvány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet aktív közreműködésével hozta létre a Bright Sky HU alkalmazást, amely lerövidítheti az utat a bántalmazás felismeréstől a tényleges segítségkérésig.

Barabás Ildikó alezredes, az ORFK munkatársa elmondta, hogy a bántalmazottak a már ismert, régebb óta működő csatornák mellett

az új applikáción keresztül is bejelentést tehetnek a rendőrségen, ha veszélyben érzik magukat:

„A kapcsolati erőszak bűncselekmény, ezért arra bíztatjuk az érintetteket, hogy mielőbb forduljanak a rendőrséghez. Erre több lehetőségük is van: a 112-es segélyhívó telefonszám tárcsázása mellett akár a helyi rendőrkapitányságokon személyesen vagy online, a police.hu oldalon, illetve a Bright Sky applikáción keresztül is felvehetik velünk a kapcsolatot.

A rendőrségnél nagyon komolyan vesszük a bántalmazással, zaklatással kapcsolatos bejelentéseket, és szoros együttműködésben dolgozunk a terület szakértőivel.”

Vodafone kapcsolati erőszak mobilalkalmazás
Kapcsolódó cikkek