Cégvilág

Az áremelkedések húzták az olajcégek profitjait

Hasznot húztak az emelkedő olaj- és energiaárakból az európai olajcégek, rövid távú kilátásaik azonban továbbra is bizonytalanok az elhúzódó pandémia árnyékában.

Túlszárnyalták az elemzői várakozásokat a nagy európai olajcégek az első negyedévben, növekvő nyereségüket a nyersanyagárak emelkedése mellett a járványhelyzetre adott gyors válaszaiknak is köszönhetik.

A kontinens legnagyobb olajipari vállalata, a Shell tisztított EBITDA soron az egy évvel ezelőttivel szinte megegyező, 11,49 milliárd dolláros eredményt szállított, tisztított profitja viszont 13 százalékkal, 3,23 milliárdra duzzadt, százmillióval megverve a prognózist.

Ehhez a magasabb olaj- és LNG-árak mellett az is kellett, hogy az angol–holland vállalat összesen 1,4 milliárd dollár értékben adjon túl egyes kanadai, nigériai és egyiptomi gáz- és olajipari egységein.

Üzemanyag-eladásai 13 százalékkal, napi 4,16 millió hordóra mérséklődtek a pandémia harmadik hulláma idején elrendelt lezárások miatt, a következő hónapok keresleti kilátásai pedig továbbra is bizonytalanok, amit jól mutat az igen széles, 4–5 millió hordós sávba belőtt második negyedéves napi értékesítési volumen is.

Olajtermelése 9 százalékkal, napi 2,46 millió hordóra csökkent az év elején, a következő három hónapban pedig 2,25 millióra apadhat a szezonálisan kisebb kereslet és a betervezett további eszközértékesítések miatt.

A javuló időközi eredmény ismeretében a társaság a terveivel összhangban 4 százalékkal, 17,35 centre emelte a részvényenkénti osztalékát, ám ezt az idén már nem srófolják feljebb.

Fotó: Aleksander Kalka / NurPhoto via AFP

Hatalmas javulásról számolt be a francia Total is,

profitja 69 százalékkal, 3 milliárd dollárra ugrott, amivel nemcsak a 2,35 milliárdos elemzői várakozásokon lépett túl, de a pandémiát megelőző évit is túlszárnyalta 9 százalékkal.

Mindezt ráadásul 7 százalékkal alacsonyabb szénhidrogén-termelés mellett sikerült elérni, mivel a nyersanyagárak visszarendeződése és a megugró áramtermelés ezt bőségesen kompenzálta. A megújulóalapú energiatermelésre egyre nagyobb figyelmet fordító cég az idén újabb 12–13 milliárd dollárt fordít beruházásokra, ennek felét a további növekedést megalapozó, részben zöldenergia-projektekre költi. A negyedéves eredményből a korábbival megegyező, 66 eurócent üti a részvényesek markát. A vállalat az idén 24 milliárd dolláros cash flow-val és az év eleji, hordónként 60 dolláros szinten stabilizálódó Brent-árral kalkulál, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az olajipari környezet továbbra is változékony, és nagymértékben függ a globális kereslet helyreállásától.

Illeszkedik a sorba az OMV beszámolója is.

Az osztrák olajtársaságot a javuló iparági trendek mellett a vegyipari szegmenst erősítő Borealis műanyaggyártó korábbi felvásárlása is segítette a közel negyedével magasabb, 870 millió euró készlethatásoktól tisztított üzemi eredmény (CSS EBIT) elérésében, amely 14 millióval magasabb a prognózisnál.

Bécsben is úgy látják, az első fél évben a pandémia világgazdasági hatásai miatt még nehézségek adódhatnak az olajszektorban, a második azonban már sokkal erősebb lehet, a Brent hordónkénti árát pedig az eddigi 50–55 dollár helyett már 60–65 dollár közé várják 2021-ben.

profit energiapiac Shell total OMW olajcégek pandémia gyorsjelentés nyersanyagpiac
Kapcsolódó cikkek