Cégvilág

Folyamatban van a Safin Dunaferr Zrt. bejegyzése

Ötvenmillió forintos törzstőkével telepedne meg a vasmű székhelyén az új társaság.

Safin Dunaferr Zrt. néven új társaság bejegyzése tart. A társaság tulajdonosa az az ausztriai Safin Handelsges. m. b. H., amely ma is ellátja alapanyaggal az ISD Dunaferr Zrt.-t, és amelyhez cserébe befolynak a vasmű bevételei. A bécsi anyavállalat neve a dunaújvárosi társaság korábbi közleményében stratégiai partnerként szerepelt, de előzőleg is a Safin volt sejthető a várt stratégai befektetőként említett társaság mögött.

A Safin Dunaferr terveire a társaság nevén túl az is utal, hogy

50 millió forintos törzstőkével engedik az útjára, tervezett székhelye azonos a Dunaferrével,

közel vagy teljesen azonosak a 230 tételből álló tevékenységlistáik, kézbesítési megbízottja pedig Nagy Péter, aki az ISD Dunaferr ügyvédje is.

Az új társaság vezető tisztségviselője Oleg Demidkin lenne, igazgatóságát egyszemélyesre tervezik.

A könyvvizsgálói teendők végzéséről a Leitner + Leitner ­Audit Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-vel állapodtak meg.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ha a Safin Dunaferr Zrt. valamilyen módon átveszi a felszámolás alatt álló ISD Dunaferr helyét a piacon – például eszközeinek és partnerkörének megszerzésével –, az segíthet fenntartani a hatalmas pénzügyi nehézségekkel küzdő vasmű tevékenységét, megőrizni több ezer munkahelyet.

Az ISD Dunaferr jogszerűtlenül működik: vezető tisztviselői többségének lejárt a megbízatása, a cégvezetőé is, nincs könyvvizsgáló, így 2019-re leadott üzleti jelentése sincs, végső soron nincs, aki aláírhatna a nevében. A felsorolt problémákra részben megoldást ígérő közgyűlés a tervek szerint május 6-án lesz, de az odavezető út eddig is elég rögös volt. A volt cégvezető például hamisítottnak minősítette a közvetlen tulajdonos, a ciprusi Steelhold nevében fellépő személyek meghatalmazásait, az általuk szervezett, március 26-i online közgyűlést érvénytelennek mondta, és úgy látja, hogy ezeken a személyeken keresztül a Steelhold mögött álló, kisebbségi ukrán tulajdonos akarja megszerezni a vasmű irányítását. Az említett meghatalmazásokkal fellépők, illetve tulajdonosok – ragaszkodva fellépésük jogszerűségéhez – azt hangsúlyozzák, hogy a vasmű felszámolási eljárásának leállításán, a hitelezőkkel való megállapodásokon dolgoznak.

Oleg Demidkin

A leendő vezérigazgató a moszkvai Lomonoszov Egyetemen tanult jogásznak, több mint húszéves vas- és acélipari tapasztalata van, ő a bécsi Safin vezérigazgatója. A Safin csoport főként acél nagy- és kiskereskedelmével foglalkozik, a világ 45 országában működik, de képviseli az ipari és bányászati berendezéseket gyártó Otto Wolff Handelsgesellschaft m. b. H.-t (Thyssenkrupp) is Oroszországban.

 

Steelhold Dunaferr Safin demidkin
Kapcsolódó cikkek