Cégvilág

Innovatív hajtóműfejlesztés a Rábánál

A zöldebb hajtáslánc fejlesztésére 578,95 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a vállalat.

Hosszabb élettartamú, alacsonyabb zajszintű, magasabb hatásfokú és nagyobb teljesítményű hajtóművet fejlesztett a Rába Futómű Kft. konzorciumi partnereivel, a fejlesztéssel a cég erősítheti nemzetközi piaci pozícióját – közölte a Rába-csoport.

A közlemény szerint

a zöldebb hajtáslánc fejlesztésére 578,95 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert

a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban a Rába Futómű Kft., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Jankovits Engineering Kft. és a Miskolci Egyetem.

A hajtóműveszteség csökkentése és a hatásfok növelése mellett a Rába a futóművekben eddig alkalmazott hagyományos kenési és hűtési megoldások mellett egy innovatív, az üzemi körülményeket figyelembe vevő hajtáslánc-olajozási rendszert dolgozott ki.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A projekt részeként kisbuszokhoz való szöghajtómű készült el,

amelynek fejlesztés alatt álló változata lesz használható a nehézgépjárművekben.

A támogatással olyan fejlesztési lehetőségek tárultak a Rába Futómű Kft. elé, amelyek kihasználásával nemcsak a jelenlegi vevők megváltozott piaci igényeit elégítheti ki a zajcsökkentést, a hosszabb szervizperiódust és a nagyobb hatásfokot illetően, hanem eredményesen veheti fel a versenyt a konkurens gyártókkal szemben is – tudatták.

A Rába Futómű Kft. a Rába Járműipari Holding Nyrt. tagja. A csoport tavaly 1,1 milliárd forintot meghaladó adózott veszteséget szenvedett el, szemben az egy évvel korábbi mintegy 571 milliós adózott eredménnyel. Árbevétele 22,2 százalékkal, 38,7 milliárd forintra mérséklődött.

A Rába Nyrt. üzleti portfólióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja:

a futómű-, az alkatrész- és a járműüzletág.

A futóműüzletágban tavaly 13,6 százalékkal, 20,558 milliárd forintra csökkent az árbevétel, az üzemi eredmény pedig 98,4 százalékkal, 6 millióra esett.

A Rába részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémiumkategóriájában jegyzik.

Rába gépjárműgyártás hajtómű
Kapcsolódó cikkek