BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már áremelésre készülnek a hazai építtetők

A tavaly márciusihoz képest 8 százalékkal nőtt a Mapei Kft. belföldi forgalma, ezzel elérte a 6 milliárd forintot.

A tavaly márciusihoz képest 8 százalékkal nőtt a Mapei Kft. belföldi forgalma, ezzel elérte a 6 milliárd forintot. A bevételek növekedéséhez az áremelkedés miatti bevásárlások, illetve a az állami támogatások hatására fellendülő kereslet hajtotta – írja a cég közleményében.

 • A vállalat március végi belföldi forgalma 6 milliárd forint lett, ami 8 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest.
 • Az export forgalom számottevően, 16 százalékkal javult, március végén 106 millió forint volt.
 • A kivitel javulásában a külföldi országok javuló építőipar teljesítménye mellett, új termékek gyártása és forgalmazása is fontos szerepet játszik.

  Fotó: Shutterstock

  A szerény várakozások ellenére az első negyedév forgalma jobb lett a tervezettnél

  – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

  A vállalat óvatos várakozását az év végi ipari termelés alakulása, a kedvezőtlen januári időjárás, valamint a magánberuházások korlátozások miatti megtorpanása indokolta. A szakember szerint a vártnál jobb növekedés egyik tényezője a várható áremelkedés miatti bevásárlások voltak – mondta a szakértő.

  A beruházók aggodalmának oka, hogy már Magyarországra is begyűrűzött az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagok előállítása terén, világszinten jelentkező nehézségek hatása, ami miatt ellátási problémákra és késztermék áremelkedésre lehet számítani.

  A szakember szerint a következő negyedévet az alapanyagok árainak emelkedése és azok gyártásának üteme fogja meghatározni. Sajnos az alapanyaggyártási nehézségek miatt előfordulhatnak szállítási problémák, amelyek a határidők kitolódásában jelentkezhetnek.

  Felpezsdítette a piacot a lakásfelújítási támogatás

  A lakásfelújítási programnak máris érződik a hatása a használt lakások piacán.

   

  Címoldalról ajánljuk

  Tovább a címoldalra

  Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.