Cégvilág

Megelőzésre használnák azt a gyógyszert, amellyel Trumpot is kezelték

A Regeneron Pharmaceuticals koronavírus-antitesteket tartalmazó készítménye 81 százalékos hatékonysággal előzi meg a tünetekkel járó betegség kialakulását a klinikai kutatások szerint. A gyógyszergyártó hétfőn jelezte: preventív kezelésként engedélyeztetné a gyógyszert a szövetségi felügyeletnél.

A Regeneron Pharmaceuticals készítményének használatát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) már korábban engedélyezte a 12 év feletti — enyhe, illetve közepes tüneteket produkáló — koronavírus-fertőzöttek esetében, ha fennállt náluk a súlyos betegség kialakulásának veszélye. A gyártó szerint ezeknél a betegeknél az intravénásan adagolt gyógyszer átlag két héttel meggyorsította a felépülést. Ezzel a szerrel kezelték Donald Trump volt amerikai elnököt is, amikor 2020 októberében megfertőződött a vírussal.

Fotó: Pixabay

A gyógyszergyártó által elvégzett kísérletek szerint azonban a REGEN-COV nevű szer nemcsak a betegség tüneteinek kezelésében, de a szimptómákkal járó fertőzés kialakulásának megelőzésében is hatékony, méghozzá 81 százalékban — írja a CNBC. A Regenergon ezért engedélyt kér az FDA-tól, hogy megelőzésre is használja a koronavírus-antitesteket tartalmazó készítményt. Amikor az antitestkoktélt nem a tünetek kezelésére, hanem a betegség kialakulásának megelőzésére használják, nem infúzióként, intravénásan adagolják, hanem bőr alá fecskendezett injekcióként adják be, egyetlen dózisban. A kilinikai tesztekbe több mint 1500 önkéntest vontak be; egyikük sem volt fertőzött, de mind egy háztartásban éltek valakivel, aki bizonyítottan elkapta a koronavírust.

Hasonló kísérleteket végez egyébként az Elli Illy is saját fejlesztésű, koronavírus-antitesteket tartalmazó szérumával, de az általuk fejlesztett készítményt intravénásan kell adagolni. Ha engedélyt kap az FDA-tól, az antitesteket tartalmazó szérum kiegészítheti a már forgalomban lévő koronavírus elleni vakcinákat, és azokon is segíthet, akik immunrendszerük gyengesége miatt, vagy más okból nem kaphatnak védőoltást.

koronavírus elleni vakcina Covid-19 járvány Donald Trump koronavírus járvány regeneron pharmaceuticals koronavírus gyógyszer
Kapcsolódó cikkek