Cégvilág

Oroszoktól féltik a fekete-tengeri földgázt

A fekete-tengeri energiahordozók évek óta halogatott kitermelésének felpörgetését remélik a bukaresti hatóságok az amerikai ExxonMobil részesedésének tervezett kivásárlásától. Románia az orosz befektetők színre lépésétől is tartva igyekszik növelni pozícióját a Neptun Deep földgázmezőben.

Az offshore-törvény befektetőbaráttá alakításával és az amerikai pozíciók felvásárlásával kívánja felgyorsítani a fekete-tengeri földgázmezők kitermelését a román kormány. Az első lépést már megtette ebbe az irányba:

a Romgaz állami gázvállalat nemrég kötelező vételi ajánlatot tett az amerikai ExxonMobil olajvállalatnak a Neptun elnevezésű fekete-tengeri földgázmezőben birtokolt teljes részesedésére.

Az amerikai társaság februárban bocsátotta áruba a részesedését. Korábban a Romgaz vezetősége 20 százalékot akart megvásárolni, de a bukaresti hatóságok végül a teljes csomag megszerzéséről döntöttek. A Neptun elnevezésű földgázmező kitermelési jogát 50-50 százalékban birtokolja az Exxon és az osztrák OMV, a Romgaz az amerikaiak százszázalékos részesedését venné meg. A Neptun Deep földgázmezőben 42–84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik.

Fotó: OMW Petrom

A jobbközép román kormány azt tervezi, hogy a tranzakció nyélbe ütése esetén felgyorsítja a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó offshore-törvény módosításának elfogadását.

A jogszabályt 2019-ben olyan formában fogadta el az akkor baloldali többségű bukaresti parlament, hogy nem elég befektetőbarát, és rengeteg bürokratikus akadályt gördít az engedélyezés útjába. Emiatt az OMV 2021-re halasztotta a kitermelés megkezdéséről szóló döntést, az ExxonMobil pedig a kivonulás mellett döntött. Bukaresti sajtóértesülések szerint

a román hatóságok azért nem módosították korábban a jogszabályt, hogy megkönnyítsék a tranzakció létrejöttét, ugyanis ha túl kedvező befektetői feltételeket állapítanak meg, akkor az Exxon drágábban adhatná el vagy akár megtartaná a részesedését.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint a kormánykoalíció fogja beterjeszteni a parlamentben a törvénymódosító indítványt, amelyet a törvényhozás reményeik szerint még a mostani ülésszakban elfogad.

A román kormány tavaly februárban sürgősségi rendeletben rögzítette, hogy a bukaresti kabinet nemzetbiztonsági okokra hivatkozva visszautasíthatja földgáz- és kőolajlelőhelyek koncesszióját EU-n kívüli társaságoknak. A határozat villámgyors elfogadását akkoriban az indokolta, hogy kiszivárgott:

az amerikaiak előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a többi között az orosz Lukoillal is az ExxonMobil részesedésének értékesítéséről, márpedig a románok óriási nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek egy esetleges orosz térnyerésre a Fekete-tenger nyugati lelőhelyeinél.

Az akkor a gazdasági tárcát irányító Virgil Popescu fel is szólította a tengerentúli társaságot, hogy a hatályos román jogszabályok alapján vonuljon ki az országból, kiderült ugyanis, hogy az ExxonMobil a Bahamákon bejegyzett romániai leányvállalata eladásával próbálkozik. Ebben az esetben Bukarest elveszítené a tranzakció fölötti ellenőrzést.

ExxonMobil Románia Fekete-tenger Oroszország Lukoil kőolajlelőhely OMW földgáz
Kapcsolódó cikkek