Cégvilág

Világörökség lenne Csernobil

A világ eddigi legnagyobb nukleáris katasztrófájának helyszínével pályázik Ukrajna az UNESCO világörökségi listájára.

A világ eddigi legnagyobb nukleáris katasztrófájának helyszínével, Csernobillal pályázik Ukrajna az UNESCO világörökségi listájára. Az ukrán kormány abban bízik, hogy az egykori atomerőmű és 30 kilométeres zónájának világörökségi státusza finanszírozási forrásokat hozna, és nőne az idegenforgalom is – számolt be róla az MTI.

Fotó: Stringer / Sputnik via AFP

Az utóbbi években Csernobil a kalandturisták kedvelt célpontjává vált, és bár a koronavírus-járvány megakadályozta a nemzetközi utazások nagy részét, a jövőben várhatóan ismét sok látogató keresi fel. Az HBO nagy sikerű, Csernobil című minisorozata nyomán 2019-ben ugrásszerűen megnőtt a turizmus, mintegy 120 ezer látogató járt az erőműnél és a közeli Pripjatyban. Mint emlékezetes, az egykori szovjet tagköztársaságban 1986. április 26-án következett be a fővárostól, Kijevtől 108 kilométerre északra fekvő csernobili atomerőmű katasztrófája, amelyet azóta is a világ legsúlyosabb nukleáris baleseteként emlegetnek.

Fotó: Genya SAVILOV

A katasztrófa radioaktív felhővel borította be Európa egy részét, emberek ezreit kellett evakuálni a térségből, többtucatnyian haltak meg azonnal, köztük az erőmű dolgozói és a mentéshez érkezett tűzoltók, és később még sok ezren vesztették életüket a sugárzással összefüggésbe hozható betegségek következtében.

Úgy véljük, hogy Csernobil felkerülhet az UNESCO örökségi listájára. Jegyzékbe vétele az első és fontos lépés afelé, hogy ez a rendkívüli hely az egész világ számára egyedülállóan érdekes úti cél legyen

– mondta Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter.

Az elhagyott atomerőmű körüli terület, ahol valaha ötvenezer ember élt, szellemvárossá vált, nagy részén üres épületek, bozót és törmelék található.

csernobil UNESCO világörökség
Kapcsolódó cikkek