Cégvilág

Az építőiparban is a hazaira fektetnék a hangsúlyt

Építőanyag-gyártó tagozattal bővült az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, célul tűzve az 50 százalékos importarány csökkentését, a magyarországi gyártás minőségi és mennyiségi fejlesztését.

Megalakult az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata, amelynek elnökévé a Masterplast Nyrt. elnökét, Tibor Dávidot választották meg. Az új szakmai tagozat alapítói hangsúlyozták, hogy

az építőipar hatékonyságának javulása elképzelhetetlen a hazai építőanyag-gyártás gyors ütemű bővülése és további modernizációja nélkül.

A magyarországi kivitelezések során jelenleg az építőipar közel 50 százalékos nagyságrendben import termékeket használ, mert sem volumenben, sem pedig választékban nem szerezhető be elegendő hazai gyártású termék.

Erre a helyzetre reagálva megalapított tagozat alakuló ülésén igényként fogalmazódott meg a hazai építőanyag-gyártás fejlesztésének szükségessége, az alapanyag-gyártók, a tervező és kivitelező vállalkozások szorosabb együttműködése. Tibor Dávid értékelve a hazai építőanyag-gyártás helyzetét, elmondta, hogy szorosabb együttműködésre van szükség az alágazatok között.

Jelenleg az építőanyag-iparban mintegy 8,5 ezer, a bányászati ágazatban 400 vállalkozás működik, többségében kisvállalkozások. Ezen szektor tudatos fejlesztése jelentős kihívás.

Fotó: Shutterstock

A hazai építőanyag-iparban a teljes termelés 30 százalékát a fémszerkezet, -épületelem gyártás adja, a beton-, gipsz, cementtermék gyártás 18 százalékos nagyságrendű. A további mintegy 50 százalékon osztozik az összes többi termelési ág.

Az összes termelésen belül a magyar tulajdonú vállalkozások árbevétele a teljes építőanyagi-pari árbevétel 46 százalékát adja, 54 százalékot a külföldi tulajdonú vállalkozások árbevétele tesz ki. Kiemelt cél a hazai tulajdon arányának növelése.

A hazai építőanyag-gyártók közül összességében a magyar tulajdonú vállalkozások kisebb tőkeerővel rendelkeznek, mint a nemzetközi hátterű vállalatok – hangsúlyozta Tibor Dávid. A mai igények kiszolgálása a magyar tulajdonú vállalkozásoktól is innovatív hozzáállást és gyorsan beépíthető új termékeket vár el, amihez beruházásokra is szükség van.

Az építőanyag-gyártás további fejlődése és a logisztikai ellátási lánc hatékonyságának növelése napjaink egyik fontos kihívása.

A tagozat működésének céljai között szerepel a hazai építőanyag-gyártási és forgalmazási tevékenységhez kapcsolódóan:

 

  • a piaci folyamatok elemzése, értékelése,
  • a hazai gyártás erősítését szolgáló szabályozási, támogatási, piacellenőrzési javaslatok megtétele,
  • a gyártási kultúra, a szakmai képzés erősítése, a termékek szakszerű beépítésének tervezőkkel, kivitelezőkkel való közös előmozdítása,
  • a hazai gyártású építőanyagok népszerűsítése, a brand erősítése.
  • Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
    Kapcsolódó cikkek