Cégvilág

Jóváhagyta a WHO a kínai vakcinát

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása szerint a Sinopharmot is alkalmazhatják az oltási programban.

Zöld jelzést kapott a kínai Sinopharm oltóanyag az Egészségügyi Világszervezettől – írja a dw.com. A WHO állásfoglalása szerint a vakcina biztonságos, hatékony és jó minőségű, bevethető az oltási programokban.

A Sinopharm az első nem nyugati vakcina, amelynek a WHO engedélyezte vészhelyzeti alkalmazását, összességében pedig ez a hatodik koronavírus elleni oltóanyag, amely használatát jóváhagyta a szervezet. Korábban a BioNTech-Pfizer, az AstraZeneca, a Johnson & Johnson és a Moderna oltóanyaga is engedélyt kapott.

Péntek délután a WHO engedélyében részesült a pekingi oltóanyag, ezzel hatra emelkedett a COVAX-programban elérhető vakcinák száma; ez bizonyosságot adhat az egyes országoknak is ahhoz, hogy felgyorsítsák saját engedélyezési eljárásaikat, és beszerezzék, valamint beadják a vakcinát

– mondta Tedrosz Gebrejeszusz, a WHO vezérigazgatója.

A COVAX-programot a WHO kezdeményezte, hogy méltányos hozzáférést biztosítson minden tagországa számára a Covid-19 vakcinához , vagyis hogy az UNICEF közreműködésével a szegényebb országokba is jusson elegendő oltóanyag. A pekingi Bio-Institute of Biological Products Co Ltd, kínai állami gyógyszergyártó máris nagy mennyiségű Sinopharm vakcinát ajánlott fel a programnak, amely akár heteken belül be is listázhatja az oltóanyagot.

Fotó: Xinhua/Zhang Yuwei/AFP

A Sinopharm-vakcinát már több százmillió embernek beadták az utóbbi hetekben Kínában és a világ más részein, de a gyártó a mai napig adós az oltóanyag utolsó fázisú klinikai tesztelésének adataival – a WHO ennek pótlását kérte.

A WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) a hét elején tette közzé véleményét a Sinopharm-vakcinával kapcsolatban. Közlésük szerint – a klinikai vizsgálatok harmadik fázisának adatai alapján –

az oltóanyag két dózisának beadása után 78,1 százalékos hatékonyság várható, és nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a vakcina védelmet nyújt a 18-59 közötti korosztálynak.

Korábban a Sinopharm vállalat 79,3 százalékos hatékonyságot ígért.

Ugyanakkor a SAGE azt is kiemelte, hogy

kevésbé lehet bízni abban, hogy a Sinopharm-vakcina hatásos a 60 év feletti korosztály számára, és nagyon kevés információ áll rendelkezésre az esetleges súlyos mellékhatások előfordulásáról ebben a korosztályban.

Egy másik kínai vakcináról is dönthetnek

A WHO jövő héten egy másik kínai oltóanyagról, a Vuhánban gyártott Sinovacról is döntést hozhat.

Kína eddig 65 millió adag Sinopharm-, és több mint 200 millió Sinovac-vakcinát osztott szét olyan rászoruló országok között – főként Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában – amelyek számára nehézséget okoz nyugati oltóanyag beszerzése.

járvány COVID-19 vakcina koronavírus járvány oltás SinoPharm pandémia
Kapcsolódó cikkek