Cégvilág

Mégsem veszélyes a Xiaomi, állítja az amerikai bíróság

A washingtoni kerületi bíróság semmissé nyilvánította az Egyesült Államok védelmi minisztériumának korábbi minősítését, amelyben a kínai telekom-céget a „Kommunista Kínai Hadsereg Vállalatának” nyilvánította.

A minősítés semmissé nyilvánításával a bíróság feloldotta azokat a korlátozásokat is, amelyek az Egyesült Államok állampolgárait eddig megakadályozták abban, hogy a Xaiomi kötvényeit megvásárolják vagy birtokolják – olvasható a kínai cég közleményében. A Xiaomi hozzáteszi:

megerősítik, hogy egy nyitott, átláthatóan működő, nyilvánosan működő tőzsdei részvénytársaság, amely teljesen független mind működése, mind vezetése tekintetében.

Fotó: ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP)

A Xiaomi még az év elején indíott pert az USA védelmi minisztériuma ellen az ügyben. A bíróság márciusban a vállalat javára döntött, és

azonnal hatállyal eltörölte az 13959-es számú elnöki rendeletet az Egyesült Államok személyeinek a Xiaomi értékpapírjainak megvásárlására vonatkozó korlátozásáról, valamint az amerikai személyek részvényeinek elidegenítésére vonatkozó követelményről.

A Xiaomi akkor azt is kérvényezte, hogy a bíróság nyilvánítsa jogellenesnek a „Kínai Kommunista Hadsereg Vállalatként” való megjelölést, és véglegesen törölje azt. A cég szerint a megjelölés önkényes és megalapozatlan volt, ezzel a bíró is egyetértett.

Donald Trump még januárban utolsó intézkedései egyikeként szabott ki újabb szankciókat kínai cégekre. A volt elnök kilenc vállalatot rakott a honvédelmi engedélyezési törvény alapján összeállított minősített szervezetek feketelistájára.

Ezekben a cégekben amerikaiak nem vásárolhatnak részesedést, akiknek pedig már van, november 11-ig meg kell válnia részvényeiktől.

Az egyik érintett cég a Xiaomi volt, amely nem hagyta annyiban a dolgot és jogi panasszal élt a döntés ellen, mivel alkotmányellenesnek találta azt.

Xiaomi
Kapcsolódó cikkek