Cégvilág

Megvonná a sört a munkásaitól a bányaipari óriás

Szigorú szabályokat kíván bevezetni a BHP ausztráliai bányáiban, a szakszervezet tiltakozik.

Erőteljesen korlátozná munkásai alkoholfogyasztását a világ legnagyobb bányászati cége, a BHP Ausztráliában – írja a Reuters.

A szakszervezetek szerint ez a munkások magánélethez való jogát és munkaidőn kívüli életét aránytalan mértékben korlátozza.

Shane Roulstone az Ausztrál Munkások Szakszervezetétől elmondta, hogy amennyiben problémák merülnek fel, azt a cégnek egyéni szinten kellene kezelnie a kollektív büntetés helyett.

Csak azt szeretnénk, ha felnőttként kezelnének minket.

– tette hozzá.

Fotó: Pixabay

A BHP egészségügyi és biztonsági szempontokra hivatkozva, az összes ausztrál bányász falu esetén jelenleg 4 italt enged naponta és súlyos szabálysértés esetén a munkások szállását is átkutatnák. A szakszervezet szerint ezt a lehetőséget meg kellene hagyni a rendőrségnek.

Az újabb szabályok, melyek július 1-én lépnének életbe, emellett megtiltanák az este fél 10 utáni alkoholfogyasztást.

Ennek hatására például a kiszolgáló személyzet tagjai, mint például a szakácsok nem tudnának munka után inni és a nappali és éjszakai műszak közötti szabadnapokon is lehetetlenné tennék az alkoholfogyasztást.

A BHP bányászfalvaiban a munkások jellemzően kapnak egy maximum 4 sör befogadására alkalmas minihűtőt. Roulstone elmondta, hogy bár a legtöbb ember számára 4 sör elégnek tűnhet, ám a munkások 12 órások műszakokban dolgoznak 40-45 fokban.

bánya Ausztrália szakszervezet BHP alkohol tilalom sör
Kapcsolódó cikkek