Cégvilág

Most az ír egészségügyi rendszert törték fel a hackerek

Napokkal az Egyesült Államok üzemanyagellátását felborító támadás után most az ír egészségügyi rendszer került hackerek fogságába.

Zsarolóvírusos támadás érte az ír egészségügyi rendszert, az egész IT-hálózatot lekapcsolták elővigyázatossági célból – írja a Sky News.

A támadás nem érinti az ország oltási programját és egyelőre a leállás célja is csupán a rendszerek védelme, amíg a biztonsági partnerekkel sikerül felmérni a helyzetet – közölték Twitteren az ír hatóságok.

Fotó: AFP

A vírus hatására a dublinin Rotunda szülészeti kórház számos rutinvizsgálat elhalasztását jelentette be, a kórház csak a 36 hetesnél régebbi terhességek és a sürgős esetek ellátását tudja jelenleg biztosítani.

Az ír mentőszolgálat a hírek szerint zavartalanul üzemel, ám a támadás aláhúzza, hogy a ransomware típusú támadások mekkora problémákat okozhatnak a jövőben.

Kifizette a váltságdíjat a zsaroló hackereknek a Colonial

Hiába jelezte korábban a Colonial Pipeline üzemeltetője, hogy semmiképpen sem fizetik ki a zsarolóvírus-támadás mögött álló hackercsoport által követelt váltságdíjat, csütörtök délután kiderült, megtörtént 5 millió dollár átutalása.

 

zsarolóvírus kibertámadás hackertámadás egészségügy Írország ransomware
Kapcsolódó cikkek