Magyar gazdaság

Kifizette a váltságdíjat a zsaroló hackereknek a Colonial

Észak-Karolinában a legsúlyosabb az üzemanyaghiány. Mégis fizet 5 millió dollárt az üzemeltető a hackereknek

Hiába jelezte korábban a Colonial Pipeline üzemeltetője, hogy semmiképpen sem fizetik ki a zsarolóvírus-támadás mögött álló hackercsoport által követelt váltságdíjat, csütörtök délután kiderült, megtörtént 5 millió dollár átutalása, a fizetést kriptoeszközben teljesítették – a Bloomberg értesülése szerint.

Fotó: Francois Picard / AFP

Az Egyesült Államok keleti partvidékének felét üzemanyaggal ellátó Colonial Pipeline üzemanyagvezeték-hálózatát közben újraindították, a hírre a vezető amerikai kőolajtípus (WTI) hordónkénti ára 66,5 dollárról tegnap délutánig 64 dollár közelébe süllyedt. A hektikus árfolyammozgásra a Goldman Sachs tegnap jegyzetben reagált, eszerint az üzemanyag-kínálatra csak átmenetileg lehet hatással a DarkSide hackercsoporttal összefüggésbe hozott támadás.

Az Egyesült Államok mindenesetre felkészült a válságra, több ponton enyhített a jelenlegi szabályozásokon. Joe Biden elnök ideiglenesen felfüggesztette a Jones Actet, amely megtiltja, hogy nem amerikai zászló alatt hajózó tankerek amerikai kikötők között szállítsanak. A befektetési bankház szerint a legfontosabb kérdés, hogy mennyi időt vesz igénybe a normális üzemmenet újbóli elérése. A tájékoztatás szerint a mostani újraindítás után néhány napig eltart, mire normalizálódik az ellátás. Ebben a fázisban még tapasztalhatók lesznek zavarok.

A Colonial szorosabbra fűzte együttműködését a FireEye amerikai kiberbiztonsági céggel, ezzel párhuzamosan az amerikai elnök elrendelte egy kiberfelügyeleti bizottság felállítását, valamint új szoftverbiztonsági szabályok bevezetését írta elő a kormányzati ügynökségek számára.

Fotó: Shutterstock

Az érintett államokban hatályba léptették az áremelést blokkoló törvényeket, ilyen irányú próbálkozásokról ugyanis tegnap estig csaknem 400 bejelentés érkezett – közölte az észak-karolinai főügyész hivatala. Ez a legproblémásabb állam, itt a töltőállomások 74 százalékánál felesleges volt tankolással próbálkozni, de ahol volt is benzin, ott 11,66 dollárra szökött fel prémiumtípus gallononkénti ára – ez átszámítva 925 forint literenként –, a normál üzemanyag ára pedig 3 és 10 dollár között volt.

Fotó: Yasin Ozturk / Anadolu Agency via AFP

A GasBuddy összesítése szerint más államokban sem sokkal jobb a helyzet, a virginiai kutak 56 százaléka kong az ürességtől, Washingtonban 42, Marylandben 31 százalék az arány.

Az elnök a szóvivője útján arra kérte az amerikaiakat, hogy csak a legszükségesebb mennyiségben vásároljanak, és semmiképpen ne kezdjenek felhalmozásba. Tegnap az is kiderült, hogy a DarkSide három újabb zsarolóvírus-támadást vállalt magára, a módszere nem változott, több 100 gigabájtnyi adatot lopott el egy brazil akkumulátorgyártótól.

A Colonial múlt pénteken kapcsolta le a hálózatot, miután tudomást szerzett a hackertámadásról. Emiatt az üzemanyag-szállítás az egész hálózaton leállt, és a cég informatikai rendszerét is részben le kellett kapcsolni.

kíberbűnözők cyber hacker DarkSide Colonial Pipeline váltságdíj zsarolóvírusok
Kapcsolódó cikkek