Cégvilág

Nagyot nyert a Pfizer a vakcinagyártáson

A járvány megfékezői és nyertesei közé tartoznak a vakcinagyártók. A Pfizer és a BioNTech hamarosan teljes körű alkalmazási engedélyt kaphat közös fejlesztésű vakcinájukra, piaci alapokra helyezve a már most beindult profittermelést.

A Pfizer kedden több mint 70 százalékkal megemelte az idei Covid–19-vakcina-eladási tervét, a német BioNTechhel közösen kifejlesztett oltóanyagból

ketten együtt 26 milliárd dolláros bevételre tehetnek szert.

Az első negyedévben a vakcina 3,5 milliárd dolláros bevételt hozott, míg a Refinitiv elemzői konszenzusa csak 3,28 milliárdról szólt.

A két cég fele-fele arányban osztozik a bevételen és a költségeken.

A módosított tervet Albert Bourla Pfizer-vezérigazgató a gyártás felfuttatása mellett a gyorsan és stabilan bővülő kereslettel támasztotta alá. A Pfizer-vakcinából az idén 1,6 milliárd adagot adhatnak el világszerte. A jövő évi gyártókapacitást 3 milliárd adagra tervezik.

Amerikai versenytársuk, a Moderna 18,4 milliárd dolláros bevételre számít saját vakcinája forgalmazásából.

A Pfizer eladásai a nyereséget is érezhetően megdobják majd, szemben például a Johnson & Johnsonnal, amely ígérete szerint az egydózisú vakcináját nonprofit módon értékesíti egészen a pandémia végéig.

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

A Pfizer a BioNTechhel közösen a vakcina teljes körű forgalmazásának engedélyezéséhez szükséges dokumentációt még májusban benyújtja az amerikai gyógyszerfelügyeletnek (FDA). A jelenlegi vészhelyzeti korlátozás feloldása után a cégek szabadon forgalmazhatják oltóanyagukat, annyiért adhatják, amennyit kínálnak érte.

A Pfizer közzétette első negyedéves számait is, ezek szerint bevétele 42 százalékkal, 14,58 milliárd dollárra nőtt, egymilliárddal meghaladva a várakozásokat.

A vakcinaüzletág forgalma megháromszorozódott. Adózott eredménye másfélszeresére, 5,26 milliárd dollárra gyarapodott éves összevetésben. Az erős évkezdetet látva a cégvezetés a teljes üzleti évre vonatkozó várakozását átírta, így a bevétel elérheti a 72,5 milliárd dollárt, az egy részvényre eső profit (EPS) pedig a 3,65 dollárt. Utóbbiból 93 centet már teljesítettek is. A Pfizer bejelentése másfél százalékos árfolyam-erősödést váltott ki az amerikai piacnyitás előtti kereskedésben.

Partnere, a BioNTech kedd délelőtt szintén jó hírekkel szolgált, idei vakcinagyártási kapacitását 2,5 milliárdról 3 milliárd dózisra emelte.

Ugur Sahin társalapító-vezérigazgató a Financial Times által szervezett videókonferencián elmondta, hogy csapata hatalmas munkát végzett, hogy a gyártási volument bővíthessék. Hozzátette, a felmerült technikai problémák megoldásával a szállítás folyamatosan, megbízható menetrend szerint folyhat a jövőben.

BioNTech járvány Moderna Pfizer TeamViewer vakcina koronavírus oltóanyag
Kapcsolódó cikkek