Cégvilág

Nem eladó a Lamborghini

A Volkswagen nemrég a még luxusautó-portfóliójának karcsúsítását tervezte, most mégis nemet mondott a Lamborghinire beérkezett 7,5 milliárd eurós ajánlatra.

A Volkswagen konszernhez tartozó Audi autógyártó szerdán cáfolta, hogy a Lamborghini legendás olasz sportautómárka eladását tervezi.

Az Audi sajtószolgálata szerint

senki nem tett semmilyen ajánlatot, a Lamborghini nem eladó.

Az Audi egyik képviselője szerint ebben a témában nem folyik semmilyen egyeztetés – idézte a dpa német hírügynökséget a TASZSZ.

Fotó: Daniel Pier/NurPhoto/AFP

Előzőleg több sajtótermék arról adott hírt, hogy a Quantum Group svájci cég a Centricus londoni befektetési társasággal közösen 7,5 milliárd euró felvásárlási ajánlatot tett. Értesülések szerint a Quantum Group garanciát vállalna arra, hogy öt éven át foglalkoztatja a Lamborghini 1800 dolgozóját és hogy stratégiai partnerségre törekszik a Volkswagennel.

A Lamborghini tavaly 1,6 milliárd euró értékben 7430 autót értékesített.

Az ajánlattevő Quantum Group környékén a németek számára ismerős és meglehetősen jól csengő Piech név is felbukkant, a befektetési társaság társalapítója, Rea Stark ugyanis abban a Piech Automobile-ban is érdekelt, amelyet Ferdinand Piech egykori VW-elnök fia, Toni hívott életre.

Ezért vagy sem, a VW csoport – tanulmányozás nélkül – azzal utasította el az ajánlatot, hogy a Lamborghini nem eladó, ez nem is kérdés. Pedig az olasz márka mellett a Ducati, Audi, Porsche és Bugatti alkotta szerteágazó luxusjármű-portfólió menedzselése egyre terhesebb az elektronikus átálláson dolgozó VW-konszernnek.

Októberben még azt tervezték, hogy leválasztják és tőzsdén keresztül értékesítik a Lamborghinit, ám úgy tűnik, jegelik az elképzelést. Sőt, az olasz cég vezérigazgatója, Stephan Winkelmann a múlt héten egy 1,5 milliárd eurós beruházási programot vázolt fel, amelynek célja egy gáz-elektromos hibrid hajtású modellcsalád kifejlesztése 2024-re. Egyben megerősítette, hogy első, tisztán elektromos autójukat az évtized második felében dobják csak piacra.

Lamborghini Audi autógyártó autóipar Volkswagen
Kapcsolódó cikkek