Cégvilág

Úrrá lett a Covidon a Szerencsejáték

A Szerencsejáték Zrt. 575,4 milliárd forint árbevételt és több mint 23,9 milliárd forint adózott eredményt ért el tavaly, EBITDA-mutatója pedig 31,5 milliárd forintra növekedett. A nemzeti szerencsejáték-szervező a pandémia alatt is 118,3 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához, különböző adók, járulékok, díjak, osztalék formájában.

A három évtizedes múltra visszatekintő Szerencsejáték Zrt. hétfő reggel nyilvánosságra hozta a 2020. évi beszámolóját. A nemzeti lottótársaság a járványidőszak ellenére is túlteljesítette 2019-es üzleti eredményeit, az 575,4 milliárd forintos nettó árbevétel 6 százalékkal, 32,8 milliárd forinttal haladta meg az előző év forgalmát.

Ezzel együtt a tiszta játékbevétel, tehát a szerencsejáték-árbevételnek a játékosokat megillető nyereményekkel csökkentett összege is 190 milliárd forintra emelkedett.

A növekedéshez részben hozzájárult – a fejlesztések és értékesítésösztönző aktivitások mellett – a lottójátékok, azon belül az ötöslottó rendkívüli főnyeremény-halmozódása is.

A jelentős bővülés hatására a társaság 2020-ban ugyancsak rekordot jelentő 118,3 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához különböző adók, járulékok, díjak és formájában. A Szerencsejáték Zrt. a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására azonnali segítséget nyújtott a kkv-szektorba tartozó partneri értékesítő hálózatának a Hálózatvédelmi és Fejlesztési Akcióterv bevezetése keretében. Ennek keretében összességében 7 milliárd forintos többletforrást biztosít 2021 év végéig 2200 partnere működése támogatására és közel 10 ezer munkahely megőrzésére a szektorban.

Fotó: Szerencsejáték Zrt.

Az elmúlt év első két és fél hónapjában impozáns értékesítési adatokat ért el a nemzeti lottótársaság, március közepétől azonban a koronavírus-járvány begyűrűzése alapjaiban írta át a forgalom struktúráját és volumenét

– mondta dr. Czepek Gábor. A Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója hozzátette: „A járvány első heteiben rendkívüli visszaesést tapasztaltunk, így gyors és hatékony válaszlépéseket tettünk üzletfolytonosságunk megőrzésére és bevételeink visszaépítésére. A nemzeti lottótársaság a járvány ideje alatt is olyan fejlesztéseket és értékesítésösztönző aktivitásokat vezetett be, amelyek a növekedés mellett egyben biztosították a szolgáltatási színvonal javulását és megteremtették a hosszútávú növekedésünk alapjait.

Különösen sikeresnek bizonyult új termékünk, az e-sportfogadás bevezetése, a sportfogadási weboldalunk megújítása.

A korábbinál magasabb, számos esetben piacvezető nyereményszorzókkal versenyképesebbé váltunk a hazánkban engedéllyel nem rendelkező versenytársakkal szemben. Játékélmény szempontjából jelentős lépésnek bizonyult sorsjegy-szegmensünk beemelése a digitális térbe. Fontos visszajelzés volt ugyanakkor számunkra az is, hogy munkatársaink értékelése alapján elnyerhettük A Legjobb Munkahely díjat a járványidőszak alatt.”

A földi értékesítést végző csatornák teljesítménye a járványhatások okozta nehézségek ellenére 2020-ban is teljesítette az egy évvel korábbi szintet.

A legnagyobb, 315,8 milliárd forintos forgalmat a magánüzletek érték el. A leglátványosabb bővülést ugyanakkor a dinamikus fejlesztéseknek köszönhetően a 120,1 milliárd forintos árbevételt generáló digitális csatornák produkálták, amelyek 37,3 százalékkal haladták meg a bázisidőszak eredményét, ezzel immár 20,9 százalékos a részesedésük a teljes forgalomból. A három üzletág közül a sportfogadás és a lottójátékok területe tovább nőtt, az előbbinek 48, az utóbbinak pedig 30 százalékos az árbevétel-arányos súlya, míg a fennmaradó 22 százalékért felelős sorsjegy-értékesítés aránya kissé visszaesett.

Az idén 30 éves Szerencsejáték Zrt. történetében egyedül a 2008-2009-ben kialakult gazdasági világválság hozott átmeneti megtorpanást.

Az ünnepi évben a vállalat újra rekordot jelentő eredményekre készül, a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság és az Olimpia pedig a tervek szerint nemcsak a sportfogadási üzletág, hanem az interaktív csatorna térnyerésének is újabb lökést adhat – hangsúlyozta a vezérigazgató. A Szerencsejáték Zrt. a kerek évforduló évében további új termékek bevezetése mellett a külpiaci terjeszkedést is vizsgálja, közép- és hosszútávon régiós szereplőként megjelenve a hazai stabilitásra alapozva.

A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalási tevékenységnek középpontjában a felelős játékszervezés áll, amelyet a pandémiás időszak alatt is fokozottan helyezett előtérbe. Olyan tudatos, a törvényi kötelezettségen is túlmutató működés ez, amellyel – annak ellenére, hogy játékai nem a veszélyes, függőség szempontjából kockázatos kategóriába tartoznak – a nemzeti lottótársaság igyekszik megóvni játékosait a túlzásba vitt szerencsejáték káros következményeitől és a felnövekvő új generációt a függőség kialakulásától.

Több tízmillióval lopta meg munkáltatóját a szerencsejáték-függő banki alkalmazott

A férfi a bankot több mint 62 millió forinttal károsította meg, a teljes összeget pedig elvesztette.

 

Szerencsejáték Zrt. tippmix lottó 2020 bevétel sorsjegy nyereség
Kapcsolódó cikkek