Cégvilág

A robotos cégeket is megviselte a járvány

A hazánkban működő, automatizált gépek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó vállalkozásoknak többek között az autóipari kereslet csökkenése okozott problémákat – derült ki a Világgazdaság körképéből.

A koronavírus-járvány megviselte a Magyarországon működő, robotikával foglalkozó cégeket, ugyanakkor többen is előretekintő fejlesztésekkel próbálták kompenzálni a bevételek csökkenését.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) elektronikus beszámolója szerint a Kuka Hungária Kft. nettó árbevétele 14 százalékkal csökkent, az üzemi eredménye a felére, az adózott eredménye pedig az ötödére esett – igaz, 2020-ban az sem tekinthető rossz eredménynek, hogy nyereséges maradt a vállalat.

Az autóipari és elektronikai gyártásnak a pandémia miatt csökkenő teljesítménye áll a mérsékelt árbevétel, a gyártott darabszám és az alkalmazotti létszám mögött

– mondta Kovácsné Gön­czi Anita, a Kuka Hungária pénzügyi igazgatója.

Hannover, 2018. április 23.
Sörrel teli üvegpoharat tart a kezében egy robot az iparirobot-gyártó és automatizáció-technológiai KUKA Robotics cég standján a hannoveri ipari és kereskedelmi vásáron 2018. április 22-én. (MTI/EPA/Srdjan Suki)
Fotó: Srdjan Suki / MTI / EPA

A cég a saját márkájú robotjaihoz gyárt alkatrészeket, és alkatrészek értékesítésével, szervizelésével foglalkozik, emellett használt, automatizált gépeket újít fel. Kovácsné Gönczi Anita hangsúlyozta: messze felülmúlja a várakozásai­kat, hogy az idén eddig az előző év azonos időszakához képest 50 százalékkal jobban teljesít a vállalat, ami a felfutó iparnak köszönhető.

Speciális helyzetben van az elmúlt évben alapított Enjoy Robotics, amely robotgyárának elindításán fáradozik, így a beruházások finanszírozása miatt az eredménymutatói a negatív tartományban vannak. Az IM portálján található beszámoló szerint a vállalatnak tavaly még nem volt árbevétele, az üzemi és az adózott eredménye egyaránt 4,3 millió forint veszteséget jelzett. Csizmadia Tibor, a vállalat vezérigazgatója kérdésünkre hangsúlyozta:

várhatóan az év végén kezdődhet meg a termelés a fülesdi gyárban, a működés 2022 elején futhat fel.

Az idén még veszteséggel számolnak, a fertőtlenítő robot mellett többcélú platformmal is megjelennek, ami jelentős beruházási forrást igényel. A bevételeik nagyobb részét fejlesztésekre és a támogatási hálózat kiépítésére tervezik fordítani még jövőre is, egyúttal valamennyi nyereségben már bízhatnak.

A magyar robotikával foglalkozó cégek többsége kft. formában működik,

ugyanakkor Csizmadia Tibor rámutatott, azért választották a zrt. cégformát, mert a fejlesztés és a gyártás kialakítása és a jövőben a robotok magas szintű támogatottsága jelentős forrásigényű művelet.

Az elsősorban robotkarok kiegészítőit fejlesztő és gyártó OnRobot nettó árbevétele és üzemi eredménye egyaránt emelkedett, az előbbi 7 százalékkal, az utóbbi 75 százalékkal, az adózott eredménye azonban a 2019-es 14 millió forint után 30 millió forintos veszteségbe fordult.

Hannover, 2018. április 23.
Robotbemutatót tartanak az iparirobot-gyártó és automatizáció-technológiai KUKA Robotics cég standján a hannoveri ipari és kereskedelmi vásáron 2018. április 22-én. (MTI/EPA/Srdjan Suki)
Fotó: Srdjan Suki / MTI / EPA

Az OnRobot lapunk kérdésére nem kívánta kommentálni a pénzügyi eredményeket. Orbán Szabolcs, az MXZ Group vezérigazgatója felhívta a figyelmet:

az oktatási célú robotok a pandémia alatt nem voltak sikeresek, 2020 nem volt jó év, viszont 2021 jól indult.

A cég beszámolója egyelőre nem elérhető – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a pandémia miatt egy hónapos türelmi időt adott a cégeknek –, de az tudható, hogy a vezérigazgató a válság előtti évhez képest növekedést vár. Más területeken fejlesztett a cég, kereskedelemben, utasirányításban és betegirányításban használható, valamint humanoid robot szoftverfejlesztésébe kezdtek. Ezenkívül Romániában terjeszkedett a vállalat, egy olyan tenderen tervez elindulni, amelyhez az MZX Robotics termékei megfelelő megoldást kínálhatnak. Orbán Szabolcs hozzátette: a válság előtti évben a robotika a bevételek 30 százalékát tette ki, ezt szeretnék feljebb tornászni.

beszámoló gyártás robot ipar
Kapcsolódó cikkek