Cégvilág

Bejött az orosz RZSD-nek a kínai selyemút

Az év első öt hónapjában az egy évvel korábbi 1,7-szeresére nőtt az orosz állami RZSD vasúttársaság hálózatán keresztül a Kína és Európa között, mindkét irányba szállított konténerek száma a társaság közleménye szerint.

Az összesen 292,1 ezer TEU (egységkonténer) mintegy 2,2 millió tonna rakománynak felel meg.

A Kínából induló szállítások a korábbinak az 1,6-szeresére, az Európából küldöttek pedig a 2,1-szeresére emelkedtek. Az RZSD úgy értékeli a változást, hogy

a tranzit növekedését elősegíti az országok közötti növekedése, az orosz vasúti hálózat versenyképes árképzési feltételeinek megteremtése, a kínálat bővülése és a szolgáltatások minőségének javulása, valamint az átmenő útvonalak diverzifikálása.

Fotó: VG

Ugyanebben az időszakban 8 százalékkal nőtt az orosz vasút által a kikötőkbe juttatott mennyisége. Csaknem ugyanennyivel – 7,8 százalékkal – bővült az orosz kikötőkbe küldött mennyiség, 18,4 százalékkal a déli és 8,9 százalékkal a távol-keleti kikötőkbe juttatott rakomány. Az export-teherforgalomban 51,6 százalékos súly jutott a szénre, ennek kirakodása 2021 január–májusában 16,1 százalékkal 76,4 millió tonnára nőtt.

RZSD vasút teherszállítás vonat Oroszország Kína selyemút
Kapcsolódó cikkek